Benediktinerkloster innviet i Litauen

Vilnius - KI (KAP/Zenit) - Benediktinerordenen (Ordo Sancti Benedicti - OSB) har vendt tilbake til Litauen. Den 7. juli ble det innviet et nytt kloster i Palendriai i det nordvestre Litauen som er en dattergrunnleggelse fra det berømte franske klosteret Solesmes. Den liturgiske feiringen ble ledet av biskop Eugenius Bartulis av Siauliai og abbed Dom Philippe Dupont, preses for benediktinerkongregasjonen av Solesmes. Vigselsmessen for den nye klosterkirken St. Benedikt ble celebrert av den apostoliske nuntius i Vilnius, erkebiskop Peter S. Zurbriggen. Blant koncelebrantene var seks litauiske biskoper, prioren for det nye klosteret, p. Herve de Broc, og benediktinerabbeder fra Frankrike og Spania.

Munkene fra Solesmes kom til Litauen i 1998 og begynte da forberedelsene til klostergrunnleggelsen. De valgte et pittoresk sted i distriktet Kelme og begynte byggingen i 2000. Benediktinerne i Palendriai tilbyr åndelige øvelser, klosterkirken er åpen for messer og tidebønner og klosteret vil også ta imot gjester i en separat bygning.

Det første benediktinerklosteret i det nåværende Litauen ble grunnlagt på begynnelsen av 1400-tallet av storfyrst Vytautas i hans residens Trakai. Etter at Litauen ble en del av det russiske riket, ble landets benediktinerklostre oppløst sammen med alle de andre katolske ordensgrunnleggelsene under de to polske oppstandene, som også litauerne deltok i.

Kathpress 22. juli og Zenit 18. juli 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. juli 2002

av Webmaster publisert 25.07.2002, sist endret 25.07.2002 - 10:08