Kardinal Giovanni Battista Re blir kardinalbiskop

Vatikanet - KI (VIS/CWN) - Pave Johannes Paul II har forfremmet den italienske kuriekardinalen Giovanni Battista Re, som siden september 2000 har vært prefekt for Bispekongregasjonen og president for Den pontifikale kommisjonen for Latin-Amerika, til kardinalbiskop. Han er 68 år gammel og ble kreert til kardinalprest av SS. XII Apostoli i februar 2001. Han får som titularsete Sabina-Poggio Mirteto, som ble ledig da den brasilianske kardinalen Lucas Moreira Neves døde den 8. september.

Kardinalkollegiet har tre klasser: Kardinaldiakoner, kardinalprester og kardinalbiskoper. Kardinalbiskoper er engasjert på heltid i Kirkens sentraladministrasjon i kongregasjonene («departementene») i den romerske kurien. Dem har paven gitt som titularsete et av de syv «suburbikariske» bispedømmene innenfor en radius av 60 km fra Roma: Ostia, Palestrina, Frascati, Albano, Velletri-Segni, Porto-Santa Rufina og Sabina-Poggio Mirteto.

Det er nå ni kardinalbiskoper: Bernardin Gantin (Benin) av Palestrina og Ostia, Joseph Ratzinger (Tyskland) av Velletri-Segni, Angelo Sodano (Italia) av Albano, Roger Etchegaray (Frankrike) av Porto-Santa Rufina, Alfonso Lopez Trujillo (Colombia) av Frascati og altså Giovanni Battista Re av Sabina-Poggio Mirteto. Dessuten har de tre patriarkene i kardinalkollegiet også titulær rang som kardinalbiskoper: Nasrallah Pierre Sfeir (Libanon), patriark av Antiokia for Maronittene, Ignace Moussa I Daoud, syrisk-katolsk patriark (tidligere patriark av Antiokia for syrerne) og Stéphanos II Ghattas CM (Egypt), koptisk-katolsk patriark av Alexandria. Patriarkene har sine patriarkseter som titularseter.

Kardinal Re er blant de fremste papabili, det vil si favorittene til å bli den neste pave. Han regnes som en svært aktuell kandidat til posten som statssekretær, det vil si nummer to i hierarkiet etter paven, etter kardinal Angelo Sodano, som når aldersgrensen på 75 år den 23. november.

I desember blir stillingen som dekanus for kardinalkollegiet også ledig når kardinal Gantin vender tilbake til Benin for å tilbringe sine siste år der. Dekanus velges av og blant de seks kardinalbiskopene (de tre patriarkene har ikke stemmerett i dette valget). Kardinal Gantin har hatt vervet siden 1993, og selv om han fylte 80 år i mai, har han beholdt denne posisjonen. Men den krever at han er i Roma, så nå når han vender tilbake til Afrika etter 31 år, må han frasi seg vervet. Han reiser den 4. desember, og nyvalget vil trolig skje i slutten av november. Kardinal Ratzinger er nå visedekanus, og hvis han blir valgt til dekanus, må det velges ny visedekanus.

Vatican Information Service og Catholic World News 1. oktober 2002 + arkiv KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. oktober 2002

av Webmaster publisert 02.10.2002, sist endret 02.10.2002 - 15:51