Kardinal Castrillón støtter saligkåring av dronning Isabella

Roma - KI (Zenit) - Den colombianske kardinal Darío Castrillón Hoyos, prefekt for Kleruskongregasjonen, talte tirsdag på en konferanse om «Oppdagelsen og evangeliseringen av Amerika» i Spanias Vatikan-ambassade. Konferansen var en i en serie om dronning Isabella, som levde fra 1451 til 1504. Kardinalen støttet en saligkåring av henne og kalte henne «en stor humanist, en virkelig mester for sin tid og en entusiast for evangeliet». Han sa også at «uten Isabella den Katolske ville ikke Amerika ha vært hva det er».

Kardinalen påpekte dronningens «kristne humanisme» og hennes utdannelseshistorie, hennes kjærlighet til kunst og litteratur og hennes begavelse for språk - hun snakket også fransk, italiensk, katalansk og galicisk. Dronningen «ga også troens gave til Amerika», sa kardinalen og tilbakeviste «sladder og svarte legender» som anklager Isabella for å ha tvunget troen på innbyggerne ved blodsutgytelse.

Kardinalen fremhevet blant dronningens store gjerninger hennes reform av presteskapet og noen religiøse ordener samt hennes motstand mot slaveriet. Han kalte henne «Spanias første kvinnelige misjonær i Den nye verden».

Zenit 20. november 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. november 2002

av Webmaster publisert 25.11.2002, sist endret 25.11.2002 - 23:37