Prester og diakoner må ut av «registrerte partnerskap»

den Haag - KI (KAP) - De katolske biskopene i Nederland har gitt prester og ugifte diakoner klar beskjed om å tre ut fra «registrerte partnerskap». Før 1. februar må de det gjelder velge mellom å fortsette partnerskapet eller forlate sine kirkelige embeter, heter det i et skriv til prester og diakoner. En talsmann for bispekonferansen sier at det dreier seg om «høyst ti tilfeller», hvor katolske prester og diakoner har inngått registrerte partnerskap, «oftest med kvinner».

Talsmannen for bispekonferansen føye til at denne oppfordringen kommer etter månedslange forhandlinger med dem det gjelder. Biskopene mener at tiden nå er inne for å avslutte diskusjonene om temaet. Allerede i april 2001 la biskopene ned forbud mot at prester og diakoner kunne inngå registrert partnerskap, siden dette ikke er forenlig med geistliges forpliktelse til sølibat. Biskopene tilbød seg å være behjelpelige med å utarbeide avtaler for betaling av økonomiske forpliktelser overfor partnere. «Registrert partnerskap» har eksistert i Nederland siden 1998. Det gir ugifte par, både av samme og motsatt kjønn, mulighet til å få en ekteskapslignende status.

I en erklæring fra den såkalte «8. mai-bevegelsen» blant nederlandske katolikker anklager de biskopene i landet for «hevntørst» og hevder at biskopene opptrer «ubarmhjertig». Det dreier seg om en «overflødig forordning» hvor biskopene sjikanerer sitt eget personale.

I 8. mai-bevegelsen har rundt hundre kirkekritiske katolske grupper i Nederland gått sammen. Bevegelsen ble grunnlagt den 8. mai 1985, da 10.000 katolikker i den Haag protesterte mot pave Johannes Paul IIs besøk i landet. Siden det har de hatt årlige møter.

Kathpress 29. november 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. november 2002

av Webmaster publisert 03.12.2002, sist endret 03.12.2002 - 15:32