Omstridt kardinal av Boston går av etter samtaler med Paven

Bostons erkebiskop, kardinal Bernard Law, gikk i dag av. Pave Johannes Paul II innvilget den 13. desember erkebiskopen avskjedssøknad i henhold til kirkelovens kan. 401 §2 - som taler om "helbredsgrunner eller andre tungtveiende grunner" (i motsetning til §1 - aldersgrunner). Kardinalen har i hele den inneværende uke oppholdt seg i Roma og har hatt samtaler med sentrale personer i den romerske kurie. I dag hadde han en avsluttende audiens hos Paven.

En av erkebispedømmets hjelpebiskoper, msgr. Richard Gerard Lennon, er utnevnt til apostolisk administrator av Boston (midlertidig leder av erkebispedømmet).

Kardinal Law (71) har i snart ett år vært under et betydelig press på grunn av sin håndtering av overgrepssaker i sitt erkebispedømme.

Erkebispedømmet Boston har 2,1 mill. katolikker av en samlet befolkning på 3,9 mill. Det har 369 menigheter, 1.669 prester og 2.877 ordenssøstre.

Ved sin avgang avgav kardinal Law følgende erklæring:

I am profoundly grateful to the Holy Father for having accepted my resignation as Archbishop of Boston.

It is my fervent prayer that this action may help the Archdiocese of Boston to experience the healing, reconciliation and unity which are so desperately needed.

To all those who have suffered from my shortcomings and mistakes I both apologize and from them beg forgiveness.

To the bishops, priests, deacons, religious and laity, with whom I have been privileged to work in our efforts to fulfill the Church's mission, I express my deep gratitude. My gratitude extends as well to so many others with whom I have been associated in serving the common good; these include those from the ecumenical, Jewish, and wider interreligious communities as well as public officials and others in the civil society.

The particular circumstances of this time suggest a quiet departure. Please keep me in your prayers.

Bernard Francis Law ble født den 4. november 1931 i Torreón i Mexico som sønn av en oberst i det amerikanske flyvåpenet. Han fikk sin utdannelse ved Harvard University i Cambridge i USA, og etter eksamen der innså han sitt prestekall. Han reiste da tvers over hele USA og begynte på seminaret St. Joseph i St. Benedict i Los Angeles i California. I 1955 flyttet han til Det pavelige kollegiet Josephinum i Worthington i Columbus i Ohio. Han ble presteviet den 21. mai 1961 i Mississippi og inkardinert i bispedømmet Natchez-Jackson (fra 1977 Jackson). Deretter utførte han pastoralt arbeid i bispedømmet Natchez-Jackson samtidig som han var direktør for bispedømmets avis (1961-66) og sjefsdirektør for den amerikanske bispekonferansens (NCCB) komité for økumeniske og interreligiøse anliggender (1968-71). Han ble utnevnt til monsignore den 5. desember 1968.

Han ble den 22. oktober 1973 utnevnt til biskop av Springfield-Cape Girardeau i det sørlige Missouri av pave Paul VI (1963-78). I 1975 inviterte han i samarbeid med kongregasjonen Misjonsoblater av Den uplettede Jomfru Maria (OMI) alle de 166 medlemmene av den vietnamesiske Congregation of the Mother Co-Redemptrix til å etablere et amerikansk sentralseminar i Our Lady of the Ozarks i Carthage i Missouri etter å ha blitt utvist fra Vietnam. I 1977 presteviet biskop Law de første tolv seminaristene.

Han ble den 11. januar 1984 utnevnt til erkebiskop av Boston av pave Johannes Paul II og innsatt i sitt embete den 23. mars 1984. Han etterfulgte kardinal Humberto Medeiros.

Han ble den 25. mai 1985 kreert til kardinalprest av Santa Susanna av pave Johannes Paul II. Han ble den fjerde erkebiskop av Boston som er blitt kardinal.

Siden februar 2002 har han stått midt oppe i den største pedofili-skandalen som hittil har rammet Kirken i USA. Den startet med at avisen The Boston Globe rullet opp historien til den tidligere katolske presten John Geoghan, som var anklaget for å ha misbrukt over 130 barn over en 30-årsperiode. Han ble senere kjent skyldig i å ha misbrukt en ti år gammel gutt for ti år siden og stod også tiltalt for å ha voldtatt et annet barn. I tillegg hadde han 80 andre søksmål mot seg med beskyldninger om misbruk. For å hindre en skandale rundt denne presten, har Kirken tidligere i all stillhet inngått forlik i 50 saker for over ti millioner dollar.

Så viste det seg at kardinal Law, som mange regnet som USAs mektigste katolske leder, på 1980-tallet ble kjent med Geoghans pedofili. Allikevel ble presten tildelt det ene nye sognet etter det andre. Kardinalen har nå offentlig beklaget sine handlinger, som han selv kaller for "tragiske feil". Law kunngjorde samtidig at hans bispedømme heretter ville rapportere fremtidige beskyldninger om misbruk. Presset av en stadig mer opprørt menighet, som ble foret med nye og sjokkerende opplysninger av The Boston Globe, gikk så Law med på å gi myndighetene navn på andre prester som har vært mistenkt for pedofili. Denne listen skal inneholde nærmere 90 navn. Erkebiskopen forsikret så at det i dag ikke finnes noen prester i aktiv tjeneste som er beskyldt for overgrep. Men snart viste det seg at først to aktive prester, og deretter seks andre, er innblandet i pedofilisaker. Samtlige ble da suspendert.

I Boston-området vokste hele tiden kravet om at erkebiskopen må gå av, et krav han i utgangspunktet avviste. "Man avsetter ikke en erkebiskop som om han skulle være en politiker eller en næringslivsleder," sa Law. I en meningsmåling blant lojale katolikker krevde nesten halvparten at erkebiskopen måtte gå av, mens 58 prosent mente han har håndtert krisen dårlig. Også en rekke av erkebispedømmets prester gikk i desember 2002 ut med en åpen oppfordring til kardinalen om å trekke seg. Da var det kommet frem enda flere opplysninger som ble oppfattet som indikasjoner på erkebiskopelig vanstyre.

KI - Katolsk Nyhetstjeneste (Oslo), Sala Stampa (Vatikanet) - CT
13. desember 2002

av Webmaster publisert 13.12.2002, sist endret 13.12.2002 - 13:24