Parlamentet vedtar omstridt ny religionslov

Sofia - KI (KAP) - I det bulgarske parlament er det oppnådd flertall for den omstridte nye religionsloven, som ble vedtatt den 19. desember. Den har blitt utsatt for kritikk både fra mindre kirker og trossamfunn, fra den skismatiske fløy av den bulgarske ortodokse kirke og fra menneskerettighetsgrupper. Særlig kritiseres den kanoniske ortodokse kirkes lovbestemte forrang. Loven er også i mange detaljer så uklart formulert at de lokale myndigheter får et meget stort spillerom for fortolkninger.

Loven forlanger at alle kirke- og trossamfunn må rettslig registreres. Det eneste unntaket er den ortodokse kirke, som omfatter 85 prosent av landets befolkning. Den blir i loven anerkjent som «Bulgarias tradisjonelle trossamfunn», selv om den ifølge loven ikke har noen særrettigheter. Den nye loven skal ifølge initiativtakerne forhindre sekters aktiviteter rettet «mot den nasjonale sikkerhet».

Representanter for den tyrkiske muslimske minoriteten, den katolske og den protestantiske kirke og en ortodoks utbrytergruppe har appellert til president Georgij Parvanov om ikke å undertegne loven. Muslimene har erklært at de vil klage til Europa-domstolen, fordi nyordningen etter deres mening er i strid med KSSE-avtalene og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Muslimene krever at alle konfesjoner registrert før 1949 skal få lovfestet rettslig anerkjennelse.

Kathpress 20. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 10:56