Mor Teresa saligkåres 19. oktober 2003

Vatikanet - KI (KAP/Zenit/CWN) - Mor Teresa av Calcutta (1910-97), født som Agnes Gonxha Bojaxhiu, skal saligkåres den 19. oktober neste år etter at Vatikanet den 20. desember godkjente et mirakel som er skjedd på hennes forbønn. Hun ble født i Makedonia i en albansk familie og oppdaget ansiktet til den lidende Kristus blant de fattigste blant de fattige i slummen i Calcutta i India. Hun grunnla ordenen «Missionaries of Charity» og mottok i 1979 Nobels fredspris.

Dekretet som anerkjente miraklet på hennes forbønn, var et av to som omhandlet Mor Teresa. Det andre anerkjente hennes «heroiske dyder», noe som gir henne tittelen Venerabilis, «Ærverdig». Frem til saligkåringen skal hun altså omtales som «den ærverdige Mor Teresa av Calcutta». Straks dekretene var lest opp i nærvær av paven besøkte Mor Teresas etterfølger som ordenens generalsuperior, sr. Nirmala, statssekretariatet i Vatikanet sammen med sakens postulator, p. Brian Kolodiejchuk, for å diskutere planene for saligkåringen. Datoen 19. oktober ble offentliggjort kort etter.

Ordenen opplyser at saligkåringen vil skje på Misjonssøndagen og så nær som mulig til pave Johannes Paul IIs 25-årsjubileum som pave (16. oktober) og til avslutningen av det Rosenkransåret han har proklamert. Saligkåringen av Mor Teresa vil slå alle hastighetsrekorder i moderne tid. Vanligvis kan ikke en saligkåringssak engang åpnes før fem år etter kandidatens død, og Mor Teresa døde i september 1997. Men paven ga dispensasjon fra denne regelen i hennes tilfelle, og anerkjente dermed den vidt utbredte folkelige anerkjennelsen av hennes hellighet.

Se også saligkåringens offisielle web-side.

Kathpress, Zenit og Catholic World News 20. desember 2002 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
20. desember 2002

av Webmaster publisert 24.12.2002, sist endret 24.12.2002 - 10:58