Vatikan-museet kjøper pavebilde

Vatikanet/New York/Wien - KI (KAP) - Vatikan-museet skal kjøpe bildet «Pave Johannes Paul II i Peterskirken» av den amerikanske maleren Nelson Shanks, skriver avisen Die Presse i Wien. Shanks har malt paven etter fotografier. Den 7. januar avdukes den 64-årige kunstnerens verk i basilikaen Peter og Paulus i Philadelphia. I midten av januar flyttes det 137x127 cm store oljemaleriet til Philadelphia Museum of Art, som ledes av Anne d'Harnoncourt. Deretter fortsetter bildet til Houston, Fort Lauderdale, Cincinnati og San Diego.

Til avisen Philadelphia Inquirer sier kardinal Anthony Bevilacqua at kunstneren har fattet pavens vesen, og at enhver tilskuer som setter pris på stor kunst, kan vente seg en åndelig erfaring foran dette bildet. Nelson Shanks opplyser at han i sitt atelier i Andalusia ved Delaware River har brukt rundt 500 timer på bildet, men han vil ikke si noe om honoraret. Han har besøkt paven to ganger i Vatikanet, men maleriet er laget etter bilder fra tidlig på 1990-tallet.

Shanks regnes som en av hovedmennene blant de amerikanske «klassiske realistene», som benytter seg av de gamle mestrenes tradisjoner og ikke synes særlig om fotorealister. Som 19-åring begynte han studiene ved The Art Student League of New York, senere studerte han under Pietro Annigoni (1910-88) i Firenze.

Kathpress 2. januar 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
2. januar 2003

av Webmaster publisert 06.01.2003, sist endret 06.01.2003 - 21:27