Strid rundt åpning av Birgittasøstrenes kloster

Fidel Castro, Moder Tecla og kardinal Sepe Havanna - KI (KAP/Zenit/CWN) - Birgittasøstrenes nye senter i Havanna ble åpnet helgen 8./9. mars med en messe i katedralen i Havanna og en høytidelig seremoni hvor Cubas statssjef Fidel Castro var til stede. Senteret omfatter et kloster, et gjestehus og et utdannelseshus. Det er det eneste katolske ordenshuset i det gamle sentrum i den kubanske hovedstaden. Fidel Castro ga for tre år siden personlig tillatelse til ordenens overhode, Moder Tecla Famiglietti. I senteret bor det nå åtte søstre fra Mexico, India og Polen. Vigslingsseremoniene lørdag og søndag ble ledet av kardinal Crescenzio Sepe, prefekt for Kongregasjonen for Troens utbredelse (Propaganda Fide).

Åpningen av Birgitta-klosteret ble overført direkte på kubansk radio og fjernsyn. Fidel Castro benyttet anledningen til å lovprise pave Johannes Paul IIs engasjement mot krigen i Irak. Castros regime har forfulgt Den katolske kirke etter revolusjonen i 1959, utvist hundrevis av prester og ordensfolk fra landet og nasjonalisert katolske skoler. Men siden 1990-tallet har observatører merket seg en mer tolerant linje. For eksempel har julen siden 1997 igjen vært offisiell helligdag på Cuba. Endringen ble markert med pavens besøk på Cuba i 1998.

Planen om å åpne et Birgitta-kloster på Cuba kom opp under Fidel Castros besøk i Mexico i år 2000 ved innsettelsen av president Vicente Fox. Ved den anledningen foreslo Moder Tecla dette for Castro, og han svarte med «et historisk og svært vakkert brev» til paven, ifølge Moder Tecla, som fortsatte: «Uten Comandante Fidel Castros hjelp og sjenerøsitet ville vi ikke vært her i dag». Birgitta-ordenen blir den 53. ordenen som virker på Cuba, 20 av dem har kommet til i det siste tiåret. Priorinne i det nye klosteret er sr. Maria Guadalupe d'Avila Ramos, som skulle være godt rustet for oppgaven. Hun er fra Mexico og var i 9 år priorinne i Åbo i Finland før hun mellom 6. august 2001 og 5.januar 2003 var priorinne for Birgittasøstrene på Heimdal.

Lørdag 8. mars vigslet kardinal Sepe bygningen, som er et restaurert og utvidet kloster som myndighetene har gitt til Birgitta-ordenen. Blant dem som var til stede ved innvielsen, var erkebiskopen av Havanna, kardinal Jaime Lucas Ortega y Alamino, erkebiskopen av Guadalajara i Mexico, kardinal Juan Sandoval Íñiguez samt tallrike kirkelige og sivile myndighetspersoner. Ved en separat seremoni i revolusjonspalasset søndag kveld tildelte Fidel Castro Moder Tekla medaljen «Felix Varela-ordenen av første grad», den høyeste kubanske utmerkelsen for utdannelse og kultur. Moder Tecla ga på sin side «El Comandante» en av sin ordens høyeste utmerkelser, «Det økumeniske kors med kommandørstjerne av St. Birgitta», og det skal ha vært første gang Castro har mottatt en religiøs utmerkelse.

Verken kardinal Ortega eller noen andre kubanske biskoper var til stede på åpningsseremonien i klosteret hvor Fidel Castro deltok. Den 12. mars offentliggjorde den kubanske bispekonferansen (COCC) en formell erklæring som tok avstand fra den offentlige seremonien den 9. mars. COCC påpekte at den egentlige religiøse seremonien fant sted før den 9. mars. Kardinal Ortega hadde velsignet bygningen noen dager tidligere, og biskopenes erklæring antyder at den seremonien hvor Castro var til stede, var et rent politisk arrangement, og de understreker at Kirken på Cuba ikke har deltatt i planleggingen av seremonien. Biskopene kritiserte også Moder Teclas utmerkelse til Castro og fremholdt at slike dekorasjoner er upassende i en tid hvor Castros styre fortsetter å legge begrensninger på Kirkens aktiviteter. De la også til at det er mange prester og ordensfolk i ordener som allerede virker på Cuba, som fortsatt venter på visum.

Kathpress 9. mars, Zenit 11. mars og Catholic World News 12. mars 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
12. mars 2003

av Webmaster publisert 24.03.2003, sist endret 24.03.2003 - 15:42