Den omstridte moskeen i Nasaret får ikke bygges

Jerusalem - KI (KAP) - Den omstridte moskeen Shihab-al-Din i Nasaret i umiddelbar nærhet av Bebudelsesbasilikaen får ikke bygges. Distriktsretten i Nasaret slår fast at byggearbeidene er ulovlige. Til nå er det bygd fundamenter og en provisorisk moske. Den islamske stiftelsen «Vakf» har fått en frist på tre dager med å rive den provisoriske moskeen og begynne med ødeleggelsen av fundamentene.

De fundamentalistiske muslimenes bygging av en moske i umiddelbar nærhet av Bebudelsesbasilikaen i Nasaret har i årevis ført til betydelige spenninger mellom Den katolske kirke og den israelske regjeringen, men også generelt mellom kristne, jøder og muslimer. De israelske myndighetene ga i 1999 «Vakf»tillatelse til å bygge en pompøs moske over den angivelige graven til Shihab-al-Din, nevø av sultan Saladin, som skulle være høyere enn basilikaen og stille den fullstendig i skyggen. Utslagsgivende for at tillatelsen ble gitt var lokalpolitiske interesser.

Etter heftige offentlige motsetninger og utenlandsk intervensjon - også fra paven og den amerikanske presidenten - ble det gitt ordre om byggestopp i mars i fjor, men da var fundamentene allerede bygd. En gruppe muslimer og deres unge tilhengere fra byen bygde da en provisorisk moske. Etter det har kristne pilegrimer, som på veien fra bussparkeringeplassen har vært nødt til å passere byggeplassen, stadig blitt utsatt for ubehageligheter og til og med blitt kastet stein på.

Ansvarlige representanter for den islamske verden med storsjeiken av Al-Azhar-universitetet, Hussein Tantawi, i spissen, har hele tiden fordømt moskeprosjektet og avvist det som en unødvendig provokasjon mot den kristne verden.

Kathpress 7. mars 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. mars 2003