Paven reist til Spania på sin 99. utenlandsreise

Vatikanet - KI (KAP) - Pave Johannes Paul II forlot klokken 9.45 lørdag formiddag flyplassen Fiumicino ved Roma med kurs for Spania. Han ventes til den spanske hovedstaden Madrid ved middagstid.

Dette er pavens 99. utenlandsreise i hans 24½ år lange pontifikat. Høydepunktene på reisen blir et møte med 250.000 unge på en flyplass ved Madrid lørdag ettermiddag, samt en helligkåringsmesse i sentrum av Madrid søndag formiddag. Til denne messen ventes rundt 700.000 mennesker. Paven skal også møte de spanske biskopene, statsminister Jose Maria Aznar og det spanske kongeparet. Han drar tilbake til Roma søndag kveld.

Paven besøkte Spania forrige gang i 1993. Landet har i de siste årene opplevd et økonomisk oppsving. De samfunnsmessige endringene som det har ført med seg, påvirker også den en gang toneangivende katolske Kirke i landet. Ved siden av dette temaet står forholdet mellom pave Johannes Paul II og statsminister Aznar i sentrum for interessen. De to hadde motstridende synspunkter i Irak-konflikten.

De fem som skal helligkåres søndag 4. mai, er:

  • Den salige Maria Maravillas Pidal y Chico de Guzmán (1891-1974), uskodd karmelitt (Ordo Sororum Discalceatarum Beatae Virginis de Monte Carmelo - OCD) med ordensnavnet María Maravillas de Jesús (Maria av Jesu mirakler).
  • Den salige Genovefa Torres Morales (1870-1956), grunnlegger av «Søstre av Jesu hellige Hjerte og de hellige Engler» (Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y de los Santos Angeles - RA), populært kalt «Las Angélicas».
  • Den salige Josef Maria Rubio y Peralta (1864-1929), prest i jesuittordenen (Societas Iesu - SJ).
  • Den salige Angela Guerrero González (1846-1932), grunnlegger av «Søstre av Korset» (Hermanas de la Compañía de la Cruz de Sevilla, Hermanitas de la Cruz) med ordensnavnet Angela av Korset.
  • Den salige Peter Poveda Castroverde (1874-1936), prest og grunnlegger av Det teresianske institutt (Institución Teresiana), en forening for legkvinner inspirert av den hellige Teresa av Ávilas spiritualitet, og en av Martyrene fra Den spanske borgerkrigen.

Kathpress 2. og 3. mai 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. mai 2003