Ny biskop for hovedstaden Hanoi

Vatikanet - KI (KAP) - Den nordvietnamesiske biskopen Josef Ngo Quang Kiet er utnevnt av pave Johannes Paul II til «administrator» for erkebispedømmet Hanoi. I denne funksjon skal han støtte erkebiskopen, den 82-årige kardinal Paul Josef Pham Dình Tung. Ngo har til nå vært biskop av Lang Son og Cao Bang rett ved den kinesiske grensen. Erkebispedømmet Hanoi omfatter offisielt 305.000 katolikker og har 49 prester i sjelesorgtjenesten.

Den katolske kirke har i Vietnam bare begrenset handlefrihet. Blant annet blir bispeutnevnelser, men også bygging av presteseminarer, stadig hindret av regjeringen. Likevel har Vatikanet de siste årene kunnet utnevne noen biskoper, men hittil har anstrengelsene for å utnevne en koadjutor-biskop for Hanoi, som automatisk ville ha etterfølgelsesrett, vært forgjeves.

En kandidat som åpenbart tidligere har vært favorisert av Vatikanet, har ikke blitt godkjent av de statlige myndighetene, meldte det vatikanske misjonsnyhetsbyrået Fides allerede i 2001. Den nå utnevnte Ngo Quang Kiet har ikke rang av koadjutor, og dermed kan han ikke automatisk etterfølge kardinalen.

Kathpress 27. april 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
27. april 2003

av Webmaster publisert 06.05.2003, sist endret 06.05.2003 - 22:13