Chilensk kardinal ny president for CELAM

Asuncion - KI (KAP/Zenit) - Erkebiskopen av Santiago de Chile, kardinal Francisco Javier Errazuriz Ossa, er valgt til ny president for Rådet for latinamerikanske bispekonferanser (CELAM). Biskopene som er samlet til møte i Paraguays hovedstad Asuncion, valgte Errazuriz, som også er formann for den chilenske bispekonferansen. Han avløser biskop Jorge Enrique Jimenez Carvajal av Zipaquira i Colombia, som i oktober var bortført av kolombianske opprørere i fire dager. CELAM utgjøres av formennene og andre representanter fra 22 nasjonale bispekonferanser. Ni kardinaler, 16 erkebiskoper og over 40 biskoper deltok på møtet.

Kardinal Errazuriz ble født i Santiago i 1933 og forestår Kirkens forsoningsarbeid blant chilenerne etter Pinochet-diktaturet. Han tilhører prestefellesskapet Schönstatt-bevegelsen og regnes som en mann av stor handlekraft og effektivitet. Pave Johannes Paul II utnevnte ham til erkebiskop av Santiago i 1998 og i 2001 til kardinal. Hans embetstid som president for CELAM varer til 2007.

Allerede under sitt naturvitenskapelige studium i hjembyen sluttet Errazuriz seg til Schönstatt-bevegelsen. Han tok et teologisk-filosofisk lisensiat i Fribourg og ble presteviet i 1961. I 1965 ble han regionalsuperior for Schönstatt-patrene i Chile, og i 1972 flyttet han som medlem av generalrådet til Schönstatt-Vallendar ved Koblenz. I 1974 ble han valgt til bevegelsens øverste leder. 16 år senere utnevnte Johannes Paul II ham til erkebiskop og sekretær for Ordenskongregasjonen i Vatikanet. I 1996 ble han utnevnt til erkebiskop av Valparaiso i Chile.

Til visepresidenter for CELAM valgte biskopene i Asuncion den nåværende generalsekretæren, biskop Carlos Aguiar Retes av Texcoco i Mexico og erkebiskop Geraldo Lyrio Rocha av Vitoria i Brasil. Ny generalsekretær ble biskop Ramón de La Rosa y Carpio av Higüey i Den dominikanske republikk. Kardinal Pedro Rubiano Saenz, erkebiskop av Bogota i Colombia, ble ny formann for finanskomiteen i CELAM.

CELAM ble opprettet i 1955 av pave Pius XII (1939-48) etter anmodning fra biskoper i Latin-Amerika og Karibien. Hovedkvarteret er i Bogota i Colombia.

Kathpress og Zenit 16. mai 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. mai 2003

av Webmaster publisert 19.05.2003, sist endret 19.05.2003 - 17:42