Seán P. O'Malley ny erkebiskop av Boston

Erkebiskop Seán O'Malley

Vatikanet - KI - Biskop Seán Patrick O'Malley (59), til nå biskop av Palm Beach i Florida, ble den 1. juli utnevnt til ny erkebiskop av Boston. Han overtar etter kardinal Bernard Law, som i desember trakk seg etter i nesten ett år å ha stått under et kontinuerlig press på grunn av sin håndtering av overgrepssaker.

Den erfaring som den nye erkebiskopen har hatt med håndtering av overgrepssaker, har utvilsomt vært en av grunnene til at Pavens valg falt nettopp på ham. Da han i 1992 ble biskop av Fall River i Massachusetts, slet bispedømmet med en overgrepsskandaler knyttet en fader James Porter. O'Malley vant anerkjennelse for sin omsorg for ofrene, og for de retningslinjer han iverksatte for å forebygge slike overgrep i fremtiden.

I 2002 ble han flyttet til det hardt prøvede bispedømmet Palm Beach. Det var etter at biskopen der måtte gå av fordi det kom for en dag at han før sin bispevielse hadde forgrepet seg på en prestestudent. Denne biskopen hadde i sin tur erstattet en annen, som også måtte fratre på grunn av lignende historier.

Seán P. O'Malley ble født i Lakewood (Ohio) i bispedømmet Cleveland den 29. juni 1944. Han trådte inn i kapusinerordenen (en gren av den fransiskanske ordensfamilie) i Pennsylvania og ble presteviet i 1970. Han har høyere utdannelse i religiøs utdannelse og i spansk og portugisisk litteratur, og var i mange år biskoppelig vikar for erkebispedømmet Washingtons spansktalende, portugisiske og haitiske katolikker, og leder for erkebispedømmets sosiale tjenester.

Erkebispedømmet Boston med sine drøyt 2 mill. katolikker er et av USAs største bispedømmer. Bare Los Angeles, New York og Chicago er større. Boston har 362 menigheter, 1.700 prester og 2.700 ordenssøstre. Siden kardinal Laws avgang har erkebispedømmet vært midlertidig ledet av msgr. Richard G. Lennon, en av Bostons seks hjelpebiskoper.

I 1984 ble han koadjutor-biskop for bispedømmet Saint Thomas (de amerikanske Jomfru-øyene), og overtok ansvaret for det bispedømmet året etter. Han ble i 1992 forflyttet til Fall River, og i november 2002 til Palm Beach.

Samtidig som O'Malleys forflytning til Boston ble offentliggjort, fikk bispedømmet Palm Beach, som har hatt en rekke urolige år, vite at deres nye biskop blir Gerald M. Barbarito (53) fra Brooklyn. Siden 1999 har han vært biskop av Ogdensburg nord i delstaten New York.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (ct)
1. juli 2003

av Webmaster publisert 01.07.2003, sist endret 01.07.2003 - 12:47