Ny kirke vigslet i Roma

 Les også:

Den nye kirken «Dives in Misericordia» i Roma

Roma - KI (KAP/Zenit) - Søndag den 28. oktober presiderte kardinal Camillo Ruini, pavens vikar for bispedømmet Roma, ved en høytidelig messe for å vigsle den nye kirken Dives in Misericordia til Gud, den barmhjertige far. Kirken, som er et resultat av jubelåret 2000, ligger i Tor Tre Teste i utkanten av Roma, et område med 8.000 innbyggere. Den nye bygningen betraktes allerede som et av Romas «underverker» og nevnes i arkitektoniske håndbøker. Den regnes som et av de fremste eksemplene på samtidig sakralarkitektur.

Kirken har et enormt, lyssterkt og hvitt kirkeskip med en overdådighet av lys, preget av marmorhvit betong, glass og travertin. Som eneste mørke blikkfang dominerer et tradisjonelt krusifiks fra 1800-tallet høyt over alteret i det hellige rommet. Den berømte jødiske New York-arkitekten Richard Meier (69) har ønsket å «konstruere en bygning som vil tilby dem som kommer inn, et stort tegn på åndelighet». Symbolsk sett er kirken et stort skip med tre seil som kommer til boligområdet. Den representerer også Kirkens skip som går inn i det tredje årtusen. Dette er den spesielle betydningen som arkitekten har villet uttrykke. De tre seilene symboliserer Treenigheten.

Det var pave Johannes Paul IIs idé å vie en kirke til Gud, den barmhjertige far - jubileets hovedtema. Den nye kirken er den siste av de femti som den italienske bispekonferansen gjennom prosjektet «50 kirker for Roma» har fått bygd siden 1991 i nye boligområder i utkanten av den italienske hovedstaden i forbindelse med jubileet. Meier vant en arkitektkonkurranse i 1995, men tekniske forhold gjorde det umulig å vigsle den nye kirken i løpet av selve jubileumsåret. Bak prosjektet ligger 12.000 studietimer og 23.000 arbeidstimer, og resultatet er en kirke på 800 m² og et tilknyttet menighetssenter på 1.600 m². Kirken er 26 meter høy og ble bygd med mer enn tusen tonn hvit sement med titanium. De tre seilene er bygd av armert betong.

Meier sier at han var inspirert av sine mange reiser til Roma, som har gjort ham i stand til å studere de tre arkitektene som han alltid har betraktet som de viktigste: Borromini, Bernini og Bramante. Meier er den første arkitekten av jødisk tro som har fått bygd en kirke i Roma. Han har sagt i et intervju at arbeidet med kirken har brakt ham tilbake til sine forfedres tro, for tidligere var han heller agnostisk innstilt.

Ikke overraskende protesterer enkelte tradisjonalister mot den nye kirken. Professor Duncan Stroik skriver i en artikkel med tittelen «Modernism Triumphs in the Eternal City» i august/september-utgaven av Catholic World Report at kirken er et uheldig eksempel på en mislykket modernistisk trend.

Se en side hvor prosjektet presenteres.

Kathpress 26. oktober 2003 og Zenit 28. oktober 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
28. oktober 2003

av Webmaster publisert 12.11.2003, sist endret 12.11.2003 - 23:25