President Lagos i begravelsen til biskop Fernando Ariztía

Santiago de Chile- KI (Misna/div) - Chiles president Ricardo Lagos var blant de tusener av chilenere som på fredag tok det siste farvel med biskop Fernando Ariztía Ruíz. Han døde den 25. november i Copiapó i det nordlige Chile, 78 år gammel, etter en langvarig kamp mot kreft. Det ble utlyst tre dagers landesorg i hele Atacama-regionen etter hans død. I sitt budskap sa presidenten blant annet at biskop Ariztía hadde «hevet sin røst for alle chilenere, og særlig for dem som ikke hadde noen stemme».

Biskop Ariztía var hjelpebiskop i hovedstaden Santiago da general Augusto Pinochet grep makten ved det blodige kuppet den 11. september 1973. Biskopen minnes som et symbol på kampen for menneskerettighetene under diktaturet. Umiddelbart etter kuppet etablerte han «Comité Pro Paz», en kirkelig og økumenisk organisasjon som klarte å redde hundrevis av menneskeliv de første årene av diktaturet. Organisasjonen er mer kjent under sitt senere navn «Vicaría de la Solidaridad». Også en del chilenere i Norge kan takke sitt liv for det arbeidet som biskop Ariztía og hans organisasjon utførte under beskyttelse av Santiagos daværende erkebiskop, kardinal Raúl Silva Enriquez.

I 1976 ble Ariztía utnevnt til biskop av Copiapó, og i 2001 trakk han seg tilbake av aldersgrunner. Rekviemmessen utenfor katedralen i Copiapó ble et følelsesladet farvel preget av tårer og applaus, og utenfor ropte mengden: Fernando, amigo, el pueblo está contigo («Vår venn Fernando, folket er med deg»).

Misna, Det chilenske presidentembetet, El Atacama og La Cuarta 29. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct)
29. november 2003

av Webmaster publisert 03.12.2003, sist endret 03.12.2003 - 09:58