Tidligere aktivist i undergrunnskirken vil bli president

Frantisek Miklosko

Bratislava - KI (KAP) - Den slovakiske katolske politikeren Frantisek Miklosko stiller som kandidat til å bli landets president. Han er parlamentsmedlem for den slovakiske kristeligdemokratiske bevegelsen KDH. Under det kommunistiske diktaturet var han aktivist for undergrunnskirken og høyre hånd for nåværende kardinal Ján Chryzostom Korec SJ. Til nå er det ved siden av Miklosko bare utenriksminister Eduard Kukan fra Den slovakiske demokratiske og kristelige union (SDKU) som offisielt har kunngjort sitt kandidatur.

I Slovakia velges presidenten direkte av folket. Miklosko sier at embetet har lite makt, men desto større frihet, og presidenten kan også ta opp kontroversielle temaer. Han mener at for å bevare sin uavhengighet, bør enhver slovakisk president ved begynnelsen av sin funksjonsperiode erklære at han ikke vil bli gjenvalgt. Han sier også at han ikke har til hensikt å opprette en katolsk stat.

Miklosko var som medgrunnlegger av den katolsk pregede bevegelsen «Offentlighet mot vold» (VPN) en betydelig deltaker i «fløyelsrevolusjonen» i daværende Tsjekkoslovakia i 1989. Hans kandidatur til presidentstillingen ble forusagt allerede for to år siden i en bestselgerroman av den italienske journalisten Anna Maria Turi. I den utopiske romanen mottar den afrikanske pave Peter II i en av sine første audienser en president ved navn Frantisek Klosko fra et «folk på fem millioner sultne munner». Også beskrivelsen av statsmannen som matematiker og forfatter stemmer på den slovakiske presidentkandidaten.

Kathpress 3. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. desember 2003

av Webmaster publisert 09.12.2003, sist endret 09.12.2003 - 16:02