Hindufundamentalister angrep katolikker

Bhubaneshwar - KI (Fides) - Katolikkene i staten Orissa i India er i sjokk etter en ny bølge angrep fra hinduistiske fundamentalister. En motorsykkelgjeng med medlemmer fra de fundamentalistiske bevegelsene Vishwa Hindu Parishad og Bajrang Dal sprer terror og ødeleggelse ved sine angrep.

Den 21. november satte de fyr på en katolsk kirke i Deogarh i Vest-Orissa etter at de dagen før hadde brent bibler og andre kristne bøker på bål under en demonstrasjon utenfor distriktsguvernørens hjem. Deretter dro de til Rajamunda, hvor de brøt seg inn i en kirke og voldtok en ordenssøster. Mennene var kledd i safranfargede klær, en farge som signaliserer tilslutning til hindutva-ideologien.

Den lokale katolske Kirke har fordømt angrepene og bedt politiet på det sterkeste om å etterforske dem. Noen dager tidligere hadde motorsykkelgjengen dratt til landsbyen Amulpani og spredt frykt der fordi fire hinduer hadde konvertert til katolisismen. Deretter dro de til landsbyen Jhareikela og plyndret hjemmet til en protestantisk pastor og ødela kristne bøker.

Staten Orissa har 36 millioner innbyggere, for det meste hinduer, og den styres av det nasjonalistiske hindupartiet Bharatiya Janata Party (BJP), som er sterkt mot at hinduer konverterer til kristendommen eller buddhismen. Orissa har sammen med andre stater vedtatt en lov som sier at de som ønsker å skifte religion, må ha skriftlig tillatelse fra den lokale magistraten. Religiøse minoriteter, inkludert kristne, er sterke motstandere av denne loven.

Fides 25. november 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (ct/pe)
25. november 2003

av Webmaster publisert 13.12.2003, sist endret 13.12.2003 - 06:37