Dramatisk prestemangel i Frankrike

Vatikanet - KI (KAP) - Prestemangelen i Frankrike har ifølge pave Johannes Paul II fått dramatisk omfang. I en tale til katolske biskoper fra Vest-Frankrike som var kommet på ad limina-besøk til Vatikanet, sa paven at den franske Kirken allerede i flere år hadde hatt en alvorlig krise i kallene til preseteembetet. For de troende og presteskapet er dette som «en vandring gjennom ørkenen». Imidlertid har biskopene de siste årene forsøkt å styrke arbeide for å verve flere til å bli prester, men dette arbeidet har ikke båret tilstrekkelig frukt.

Paven understreket at det var grunn til å frykte at denne «urovekkende krisen» ville få varige negative konsekvenser for livet i menighetene og bispedømmene. Paven oppfordret biskopene til ikke å miste motet overfor denne utfordringen, men heller bedre tilbudet i presteutdannelsen. Det største hinderet for prestekall er de mangelfulle religiøse forkunnskapene hos mange unge mennesker. Mange har i samtidens mangeartede religiøse tilbud bare en overfladisk og fragmentarisk kjennskap til Jesus Kristus. På dette grunnlag kan ønsket om et liv som prest knapt vokse, beklage paven. Samtidig takket han alle katolske prester i Frankrike som fortsetter trofaste i sin tjeneste til tross for alle vanskeligheter.

I Frankrike er antallet katolske prester i de siste årene sunket svært mye sterkere enn i de fleste andre europeiske land. Mellom 1996 og 2001 sank antallet med 13 %, mens det europeiske gjennomsnittet i samme periode var en nedgang på knapt 4 %.

Kathpress 9. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
9. desember 2003

av Webmaster publisert 13.12.2003, sist endret 13.12.2003 - 06:45