Lov tillater å lage barn som «delelager»

Paris - KI (KAP) - Den franske nasjonalforsamlingen vedtok natt til torsdag en ny bioetikk-lov som gjør det mulig gjennom kunstig befruktning å avle frem et barn for gjennom celledonasjon å hjelpe et annet barn i samme familie som lider av en uhelbredelig arvelig sykdom. Helseminister Jean-François Mattei erklærte at slike tillatelser bare vil gis i strenge unntakstilfeller. Flere parlamentsmedlemmer kritiserte den nye loven og sa at barn nå blir degradert til et middel for å oppnå noe.

Med henblikk på organdonasjon stemte parlamentet for å beholde den gjeldende reservasjonsordningen, men forlanger en bedre praksis. Etter gjeldende lov må alle som ikke vil donere sine organer, føres inn i et register, men i praksis blir imidlertid denne loven aldri brukt. I fremtiden skal det angis på identifikasjonsbeviset at innehaveren er informert om rettssituasjonen når det gjelder organdonasjon.

Parlamentet vedtok også et avsnitt som sier at en gentest ikke skal kunne tas uten at den det gjelder har gitt sitt samtykke. Skulle legene fastslå en alvorlig arvelig sykdom, må de informere pasienten som dennes ansvar dersom familiemedlemmer som muligens også er rammet, ikke får kjennskap til dette.

Kathpress 11. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. desember 2003