Frykter aktiv dødshjelp "gjennom bakdør"

På tross av protester vil den britiske regjeringen ha vedtatt loven om pasienter som ikke kan ta mentalt vare på seg selv. Det opplyser regjeringsrepresentanter - etter at lovforslaget ifølge dem ble ønsket "varsomt velkomment" av en felleskomité for over- og underhuset, melder avisen The Times. Blant dem som uttrykker bekymring, er den katolske erkebiskopen av Cardiff, Peter Smith. Erkebiskopen er formann for en engelsk-walisiske katolske bispekonferanses Department for Christian Responsibility and Citizenship.

Lovforslaget innebærer:

  • Pasienter vil kunne peke ut andre til å be leger om å stanse livsoppholdende behandling hvis pasientene selv skulle bli mentalt ute av stand til å ta avgjørelser på egne vegne.
  • Leger anmodes også om å ta i betraktning pasientenes "tidligere og nåværende ønsker og følelser" når det skal tas avgjørelser om behandlingen.

Britiske livsvernere frykter at dette i realiteten vil innebære at såkalt aktiv dødshjelp blir gjort lovlig "via en bakvei", melder CWNews.

Eutanasimotstanderne er blant annet redd for at leger skal komme under sterkt press for å avslutte livet til pasienter som kunne ha tenkt seg å endre mening uten å ha muligheten til å gjøre det senere.

Hvis lovforslaget ikke strammes inn, kan det bli det første steget mot å gjøre "aktiv dødshjelp" lovlig i Storbritannia, hevder flere livsvernorganisasjoner. De er også bekymret over forslag om å la leger utføre medisinske forsøk på mentalt forvirrede personer uten fullt og helt samtykke fra disse personene.

I en kommentar til den aktuelle parlamentskomiteen fremholdt den katolske erkebiskopen av Cardiff, Peter Smith, at allerede gjeldende lov åpner for å avslutte behandlingen av pasienter som er i ugjenkallelig koma. Slik kan disse pasientene dø av uttørring eller næringsmangel.

Erkebiskop Smith mener at det nye lovforslaget tar dette prinsippet et steg videre ved at leger "anmodes" om å respektere menneskers "ønsker og følelser" også når disse er "selvmordsmotivert".

KI/CWNews 12. desember 2003
17. desember 2003