Vatikanet mot dødsstraff for Saddam Hussein

Som en ku?

Vatikanet - KI (KAP) - Vatikanet håper at den irakiske eksdiktatoren Saddam Hussein blir stilt for retten for en «adekvat domstol», sier presidenten for Det pavelige råd for Rettferdighet og fred (Iustitia et Pax), kardinal Renato Martino. Han utdyper imidlertid ikke hva slags domstol Den hellige Stol mener er adekvat for Saddam.

Ved en pressekonferanse i Vatikanet ble Martino spurt om Vatikanet mente at dødsstraff kunne forsvares i Saddams tilfelle, svarte kardinalen at paven gjentatte ganger har uttalt seg mot dødsstraff. Også Saddam har menneskelig verdighet, til tross for sin store skyld. Kardinal Martino sa videre at arrestasjonen av diktatoren ikke i ettertid kunne rettferdiggjøre det «nederlaget for menneskeheten» som en krig alltid er. Den gir heller ikke noen løsning på alle problemene i Midtøsten.

I Vatikanet regnes kardinal Martino som en av de skarpeste kritikerne av USAs politikk i Midtøsten, mens Vatikanets nye «utenriksminister», erkebiskop Giovanni Lajolo, regnes som er USA-vennlig. Da bildene av en ydmyket Saddam som ble undersøkt av en lege gikk sin seiersgang over verden, skapte kardinal Martino overskrifter og hevede øyenbryn i USA ved å utbryte at eksdiktatoren «ble behandlet som en ku», og at verden burde ha vært spart for slike bilder. Andre kilder i Vatikanet mener også at Saddam bør behandles med verdighet, men ville nok ha brukt andre ord enn presidenten for Iustitia et Pax.

Den tidligere presidenten for Iustitia et Pax, den baskiske kardinalen Roger Etchegaray (81), er «tilfreds over at en slik umenneskelig tyrann ikke lenger kan flykte fra den menneskelige rettferdighet», men han er også lei seg over «mange ydmykende bilder av den arresterte». Kardinal Etchegaray sier at han ber for Saddam og for at han må finne en «nådig og medlidende Gud». Før Irak-krigen var Etchegaray en av de siste utlendingene som møtte Saddam da han reiste til Bagdad som pavens spesialutsending i et siste forsøk på å avverge krigen. Han håper nå at det irakiske folket selv kan bygge sin egen fremtid. Det finnes ingen fred uten rettferdighet og ingen rettferdighet uten forsoning.

Kristne biskoper i Irak hilser arrestasjonen av Saddam velkommen, men krever en rettferdig behandling av eksdiktatoren. Den kaldeisk-katolske biskopen av Amadiyah, Rabban Al-Quas, krever at Saddam stilles for en irakisk rett. Selv om han er en forbryter, har han en menneskelig verdighet som må respekteres. Han må bekjenne sine forbrytelser og mord - også den kristne tilgivelse forutsetter en innrømmelse av skyld. Den kaldeisk-katolske hjelpebiskopen av Bagdad, Shlemon Warduni, sier at man må, som den salige pave Johannes XXIII sa det, skjelne mellom synderen og synden.

Kathpress 15. og 16. desember og Zenit 18. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. desember 2003

av Webmaster publisert 23.12.2003, sist endret 23.12.2003 - 23:13