Erkebiskop Tutu: Afrika gjør for lite mot diktatoren Mugabe

Erkebiskop Desmond Tutu

Pretoria - KI (KAP) - Den sørafrikanske nobelprisvinneren og pensjonerte anglikanske erkebiskopen av Cape Town, Desmond Tutu, retter sterk kritikk mot afrikanske politikere for deres vedvarende støtte til Zimbabwes diktatoriske president Robert Mugabe. Sør-Afrika kunne på 1980-tallet bare overvinne apartheid gjennom massivt press utenfra, minnet Tutu om i en offentlig erklæring. Hvis det internasjonale samfunn hadde svart på de undertryktes bønner med en henvisning til ikke-innblanding i indre anliggender, da «hadde vi i vår kamp ennå i sittet i klisteret», formante Tutu.

Uten at navnet til Sør-Afrikas president Thabo Mbeki ble nevnt, er det klart at Tutus kritikk først og fremt var rettet mot ham, mener observatører i landet. Mbeki har gjentatte ganger erklært at Zimbabwe selv må løse sine indre problemer.

På bakgrunn av de vedvarende menneskerettighetskrenkelsene og forakten for retten i Zimbabwe er det umulig å offentlig kreve at landet må gjenopptas i Commonwealth, slår Tutu fast. Han mener at det er tragisk at hans land anerkjente de siste valgene i Zimbabwe, som ikke var frie. Tutu sier: «Hvis vi åpenbart er likegyldig overfor krenkelser av menneskerettighetene i vårt naboland, hva vil da hindre oss fra en dag å stille oss likegyldige overfor slike krenkelser i vårt eget land?»

Kathpress 16. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
16. desember 2003

av Webmaster publisert 23.12.2003, sist endret 23.12.2003 - 23:16