Den pavelige nuntius skutt og drept

 Les også:

Bujumbura - KI (Misna/KAP) - Den apostoliske nuntius (ambassadør) i den østafrikanske republikken Burundi, erkebiskop Michael Aidan Courtney (58), ble mandag ettermiddag skutt og alvorlig såret ved byen Minago, 50 km sør for hovedstaden Bujumbura. Han ble kjørt til sentralsykehuset i hovedstaden, hvor han døde på operasjonsbordet uten å ha kommet til bevissthet, melder det katolske misjonsnyhetsbyrået Misna.

Erkebiskop Courtney var på vei tilbake fra Bururi da bilen ble beskutt fra en høyde i nærheten. Han ble truffet av tre kuler, en av dem i hodet. En prest i bilen ble lett såret i armen, mens sjåføren og en ungdom som hadde fått sitte på bilen, kom uskadd fra angrepet. Bilens hjul ble også truffet av kuler, noe som gjorde at den fikk store vanskeligheter med å komme seg til hovedstaden.

Erkebiskop Courtney ble født i 1945 i Nenagh i grevskapet Tipperary og bispedømmet Killaloe i Irland. Han var Den hellige Stols observatør ved Europarådet i Strasbourg før han i 2000 ble utnevnt til nuntius i Burundi og til titularerkebiskop av det tidligere irske bispedømmet Eanach Dúin (Annaghdown). Han ble bispeviet den 12. november 2000 av kardinal Francis Arinze i kirken St. Mary of the Rosary i Nenagh.

I Burundi er flertallet av befolkningen katolikker. Erkebiskop Courtney er den første nuntius som er myrdet under utøvelsen av sin tjeneste. Om gjerningsmennenes identitet fantes mandag bare spekulasjoner i Bujumbura. Både Burundi og naborepublikken Rwanda har i flere tiår vært herjet av blodige etniske spenninger mellom folkegruppene hutuer og tutsier. Rundt 300.000 mennesker er drept i borgerkrigen i Burundi.

Kilder i hæren i Burundi legger skylden på hutu-opprørere i «De nasjonale frigjøringsstyrkene» (FNL). Den viktigste opprørsstyrken i landet er «Styrkene for forsvar av demokratiet» (FDD), som har undertegnet en fredsavtale med regjeringen og fikk i oktober plasser i regjeringen som belønning. Men FNL har nektet å forhandle med regjeringen og har fortsatt kampen mot den.

FNL nektet straks enhver innblanding i episoden, og de fordømte skytingen. President Domitien Ndayizeye fordømte også angrepet i radio og fjernsyn.

Misna, Kathpress og Reuters 29. desember 2003 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. desember 2003

av Webmaster publisert 29.12.2003, sist endret 29.12.2003 - 20:41