29 katolske misjonærer drept i 2003

Vatikanet - KI (Zenit) - Minst 29 katolikker ble drept i 2003 mens de utførte sitt misjonsarbeid, melder Vatikanets misjonsnyhetsbyrå Fides. Dette er fire flere enn i 2002, men fem færre enn i 2001. Av de 29 er en erkebiskop, tyve prester, en ordensbror, tre seminarister, tre legkvinner og en legmann.

Colombia viste seg igjen å være det farligste landet med seks drepte, mens fire ble drept i resten av Latin-Amerika: to i El Salvador, en i Brasil og en i Guatemala. 17 døde i Afrika: seks i Uganda, fem i Kongo og en i henholdsvis Kamerun, Burundi, Sør-Afrika, Ekvatorial-Guinea, Somalia og Kenya. To døde i Asia: en i India og en i Pakistan.

Her er Fides' liste:

1. P. Dieudonné Mvuezolo-Tovo fra Kongo (Kinshasa), koordinator for katolske skoler i provinsen Bas i Kongo, skutt og drept den 11. mars av en mann i militæruniform på veien mellom Tshimpi og Matadi.

2. P. Nelson Gómez Bejarano (52) fra Colombia, sogneprest ved helligdommen for Den undergjørende medalje i Armenia i Colombia. Drept av ransmenn den 22. mars.

3. P. Martin Macharia Njoroge (34) fra Kenya, død den 11. april på et sykehus i Nairobi etter skader påført ham av ransmenn i utkanten av byen. De tvang ham ut av bilen og avfyrte flere skudd mot ham. De unnslapp med hans bil, som de etterlot i nærheten. Han hadde ansvaret for sognet St. Francis Xavier i Parklands. Hans bror Martin som også var prest, ble drept i 2000.

4. P. Raphael Ngona fra Kongo (Kinshasa) ble skutt og drept den 6. mai på eiendommen til bispedømmet Bunia, hvor han bodde midlertidig etter å ha blitt utnevnt til sogneprest i Drodro.

5-7. Tre gutteseminarister ble kidnappet i Lachor i erkebispedømmet Gulu i Uganda om natten den 10. mai og senere drept. Til sammen 41 gutter ble bortført av opprørere fra «Lord's Resistance Army» (LRA). Tre er bekreftet døde, noen klarte å unnslippe, og man tror at resten fortsatt er fanger hos opprørerne.

8-9. P. Aimé Njabu og p. François Xavier Mateso fra Kongo (Kinshasa) ble funnet døde den 10. mai i sognet Nyakasanza i utkanten av Bunia. P. Njabu ble drept med machete og p. Mateso ble skutt på menighetens område. Ved samme anledning ble en rekke menighetsmedlemmer også funnet døde.

10. P. Jairo Garavito (36) fra Colombia ble drept den 15. mai av en gruppe kriminelle som brøt seg inn i menighetshuset i Yerbabuena di Chia i regionen Cundinamarca for å stjele. Han døde av kvelning etter å ha blitt slått, kneblet og bundet.

11. P. Manus Campbell OFM fra Irland ble drept den 21. mai av ransmenn som brøt seg inn i menigheten i utkanten i Durban i Sør-Afrika. Fransiskanerpateren hadde vært misjonær i Sør-Afrika i 45 år.

12. Legkvinnen Ana Isabel Sánchez Torralba (22) fra Spania var på sitt første oppdrag utenlands som medlem av Calasanziano-gruppen for frivillige misjonærer da hun ble drept i Mongomo i Ekvatorial-Guinea den 1. juli under en politiaksjon.

13. P. George Ibrahim (38) fra Pakistan ble skutt og drept ved daggry den 5. juli av bevæpnede menn som brøt seg inn i hans sogn Vår Frue av Fátima i Renala Khurd i distriktet Okara.

14. P. Taddeo Gabrieli OFMCap (73) ble knivstukket til døde den 19. juli i Imperatriz i Brasil av en person han prøvde å hjelpe. Denne personen var åpenbart påvirket av alkohol eller narkotika. Kapusinerpateren hadde viet sitt liv til evangelisering.

15-16. P. Mario Mantovani MCCI (84) fra Italia og legbror Godfrey Kiryowa MCCI (29) fra Uganda ble skutt og drept den 14. august på veien mellom Capeto og Kotido i Uganda av kvegtyver. Combonianer-pateren Mantovani hadde gjort tjeneste for spedalske i Uganda i 45 år.

17. P. Alphonse Kavendiambuku fra bispedømmet Matadi i Kongo (Kinshasa) ble drept den 26. august i Kavuaya av fem tidligere soldater som angrep bilen som inneholdt presten og to passasjerer. Den ene ble skadet, mens den andre var uskadet.

18. P. Lawrence Oyuru, sogneprest i Ocero i bispedømmet Soroti i Uganda, ble drept sammen med 25 andre den 1. september i et bakhold satt opp av The Lord Resistance Army på veien mellom Soroti og Manasale.

19-20. P. William de Jesús Ortez (32), født i Jucuapa i El Salvador, var sogneprest i katedralen i bispedømmet Santiago de Maria. Han ble skutt og drept inne i katedralen den 5. oktober. Sakristanen, Jaime Noel Quintanilla (23), ble også skutt og drept.

21. Legen og legmisjonæren Annalena Tonelli (63) fra Italia ble skutt og drept den 5. oktober da hun forlot det sykehuset hun selv hadde åpnet og hvor hun hadde pleid de lokale innbyggerne i 33 år i Borama i Somalia. Hun kaltes «Somalias Mor Teresa».

22. P. Sanjeevananda Swami (52) fra India døde den 7. oktober av sår han var påført av angripere o sistriktet Belur Kolar i bispedømmet Bangalore.

23-24. P. Saulo Carreño (38) fra Colombia, sogneprest i Saravena, ble skutt og drept i sin bil den 3. november nær Sarare-hospitalet på veien mellom Saravena og Fortul. Maritza Linares, som arbeidet på et sykehus og som reiste sammen med ham, ble også drept, trolig av banditter som kjemper om kontrollen over dette oljerike området.

25. P. Henry Humberto López Cruz (44) fra Tolima i Libanon, sogneprest i Villavicencio i Colombia, ble knivstukket til døde i presteboligen om natten den 3. november. Hans legeme, bundet til en stol, ble funnet neste dag av en rengjøringskvinne.

26. P. José Rubín Rodríguez (51) fra Colombia, sogneprest i La Salina i Casanare, ble kidnappet den 14. november og myrdet i landdistriktet Tame. Hans lik ble funnet den 21. november.

27. P. José María Ruiz Furlan (69) fra Guatemala ble skutt og drept den 14. desember i sitt sogn i et fattigkvarter i Guatemala By. Han var kjent som en lidenskapelig menneskerettighetsaktivist som arbeidet for å bedre leveforholdene for de fattige.

28. P. Anton Probst CMF (68) fra Tyskland ble drept etter julenattsmessen den 25. desember i et novisiat i Akono i Kamerun. Claretiner-pateren vendte tilbake til sitt rom da han støtte på tyver som kneblet og bandt ham og slo ham i hjel. Han kom til Kamerun for elleve år siden etter å ha vært misjonær i Kongo (Kinshasa) i 24 år.

29. Erkebiskop Michael Aidan Courtney (58) fra Irland, apostolisk nuntius i Burundi, ble skutt og dødelig såret da hans bil ble angrepet den 29. desember i Minago, fem mil sør for hovedstaden Bujumbura. Han døde senere på sykehuset av sine skader.

Zenit 1. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
1. januar 2004

av Webmaster publisert 06.01.2004, sist endret 06.01.2004 - 17:59