Myrdet nuntius gravlagt i Irland, gjerningsmennene ennå ikke identifisert

 Les også:

Dublin/Vatikanet - KI (KAP) - Den apostoliske nuntius i Burundi som ble skutt og drept av ukjente gjerningsmenn, erkebiskop Michael Courtney, ble den 4. januar gravlagt i Nenagh i grevskapet Tipperary i hjemlandet Irland. Begravelsesmessen ble feiret av kardinal Francis Arinze, prefekt for Gudstjenestekongregasjonen, i koncelebrasjon med de irske biskopene. Det var også kardinal Arinze som bispeviet Courtney i 2000. I messen fordømte kardinalen ugjerningen i sterke ordelag, men samtidig understreket han at «de forferdelige handlingene til enkelte villedede enkeltpersoner» ikke må få lov til å skade bildet av hele Burundi.

Vatikanets statssekretær, kardinal Angelo Sodano, vil feire en minnemesse for erkebiskop Courtney i Peterskirken i Roma den 8. januar. Onsdag 31. desember feiret den apostoliske nuntius i Uganda, erkebiskop Pierre Christophe, en sørgemesse i katedralen i Bujumbura som pavens spesialutsending. Tusenvis av mennesker var til stede, blant dem Burundis president Domitien Ndayizeye og hans forgjenger Pierre Buyoya.

I kirkelige kretser i Burundi spekuleres det fortsatt over hvem som har ansvaret for mordet på den apostoliske nuntius. Som gjerningsmenn kommer enten hutu-opprørere fra bevegelsen FNL eller regjeringssoldater på tale, noe som imidlertid fullstendig avvises fra hæren. Timene før angrepet hadde nuntius tilbrakt med høyere offiserer i en restaurant ved Tanganyika-sjøen. Helt siden sin utnevnelse for tre år siden hadde Courtney gjentatte ganger meglet i borgerkrigen og krevd en fredelig løsning på konflikten.

Formannen for den burundiske bispekonferansen, erkebiskop Simon Ntamwana av Gitega, gikk tidlig ut og la skylden for mordet på opprørsbevegelsen FNL. De nekter all innblanding og svarte med å gi erkebiskopen et ultimatum om å forlate landet innen tretti dager. Hvis han likevel velger å bli, løper han en stor risiko. En av hans forgjengere på erkebispesetet i Gitega, Joachim Ruhuna, ble drept i et attentat i 1996. Courtneys forgjenger som nuntius, sveitseren Emile Tscherrig, unnslapp attentatsforsøk to ganger.

Erkebiskop Courtney fikk også fra første dag merke det voldelige klimaet i landet. Da han landet på flyplassen 15 km vest for hovedstaden som pavelig nuntius i 2000, skjøt opprørsstyrker med maskingevær mot Sabena-flyet han var om bord i. Flyet ble truffet av seks kuler og to mennesker om bord ble såret, men ikke erkebiskopen. I november 2001 feiret han begravelsesmessen for Verdens helseorganisasjons medarbeider Kassi Manlan, som var blitt skutt av opprørere. Få måneder senere ble biskop Joseph Nduhirubusa av Ruyigi kidnappet av en gruppe hutuopprørere. De overleverte ham etter seks dager til den apostoliske nuntius.

Den 6. januar trakk FNL tilbake sitt ultimatum overfor erkebiskop Simon Ntamwana og erklærte samtidig at de var villige til å forhandle med regjeringen. Hutu-opprørerne i FNL har hittil nektet å være med i den nasjonale forsoningsregjeringen, som nuntius Courtney i vesentlig grad bidro til å få i stand.

Erkebiskop Courtney er den første pavelige nuntius som er drept i tjeneste i moderne tid. Han skulle snart forlate Burundi etter at paven var klar til å utnevne ham til ny nuntius på Cuba.

Kathpress 1., 4. og 6. januar, Zenit 1. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
6. januar 2004

av Webmaster publisert 06.01.2004, sist endret 06.01.2004 - 18:00