Nominasjon til argentinsk høyesterett skaper abortstrid

Biskop Jorge Luis Lona av San Luis

Buenos Aires (KI/ACIPrensa) - I Argentina er Carmen Argibay nominert til å bli dommer i høyesterett. Men fordi Argibay har uttalt at abort handler om "kvinnens rett til å bestemme over sin egen kropp", kjemper landets katolske kirke nå imot at hun skal bli utnevnt til dommerembedet.

- Abort er ikke å bestemme over egen kropp, men en beslutning som tar livet av et annet menneske, sier biskop Jorge Lona ifølge ACI Prensa.

- Vår grunnlov bekrefter da også barnets rett til liv "fra unnfangelsen av", siterer biskopen.

Han oppfatter Argibays utsagn som "et moralsk mandat til å justere grunnlovens bokstav eller ånd for å gjøre det mulig å legalisere abort i Argentina". Derfor vil Lona at "lekfolket, katolikkene og alle mennesker av god vilje" benytter sin rett til å protestere før dommerutnevnelsen.

- Det er tid for å forsvare den første av alle menneskeretter: Retten til liv. Abort er uten tvil en forferdelig forbrytelse, sier Lona med ord fra et brev som den argentinske bispekonferansen har forfattet.

Bispekonferansen har også uttrykt uro over at det foreligger lovforslag fra regjeringen "som har til hensikt å legalisere den forferdelige forbrytelsen som abort er".

Den argentinske forening for medisinsk og biologisk etikk, SAEMB, advarer på sin side om at det er landets høyesterett som kan komme til å gjøre fosterdrap lovlig, ikke Argentinas politiske myndigheter. Organisasjonen som består av helsepersonell og medisinske eksperter, viser til hva som skjedde i USA i 1973.

I en skriftlig uttalelse fra SAEMB heter det at en ny sammensetning av argentinsk høyesterett - sammen med "krav fra FN og andre internasjonale organer" - snart kan føre til at landets øverste domstol "klubber gjennom og starter drapene på uskyldige".

SAEMB ser for seg at en gravid jente eller kvinne går til sak fordi hennes foster har avvik eller er et resultat av voldtekt eller incest - eller fordi graviditeten skal true hennes fysiske eller mentale helse.

- Ved hjelp av pressekampanjer og desinformasjon kan det så skapes en opinionsstemning slik at høyesterett innfører straffefrihet for provosert abort, fremholder SAEMB.

KI/ACI Prensa 4. og 8. januar 2004
20. januar 2004