Paven har ikke kommentert Mel Gibsons film

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Pave Johannes Paul II har ifølge sin privatsekretær, erkebiskop Stanislaw Dziwisz, aldri gitt Mel Gibsons Jesus-film «The Passion of Christ» noe «grønt lys». I desember så paven en forhåndskopi av filmen i sin private leilighet sammen med Dziwisz og sin andre sekretær. Mediene meldte deretter at paven skal ha sagt «det er fremstilt som det var», men dette dementerer nå Dziwisz som «usant». Paven har ikke kommet med noen kommentar, for kunstkritikken overlater han til eksperter. I et kommuniké torsdag bekreftet også Vatikanets talsmann, dr. Joaquín Navarro-Valls, at paven har sett filmen, men at han aldri pleier å bekjentgjøre noen dom over kunstverk.

Filmen på arameisk og latin kommer på kino i USA på askeonsdag. Regissøren og Hollywood-stjernen Mel Gibson vil der vise de tolv siste timene av Jesu lidelseshistorie så realistisk som mulig. Gibson sympatiserer personlig med lefebvristiske strømninger.

Etter forhåndsvisninger av filmen har representanter for jødedommen og teologer uttrykt ergrelse og bekymring over fremstillingen av jødene. Etter forbilde av middelalderske pasjonsspill får de rollen som «blodtørstige Kristus-mordere», beklager en amerikansk jødisk organisasjon. Andre, blant dem kuriekardinalen Darío Castrillón Hoyos og den fremstående ortodoks-jødiske filmkritikeren Michael Melved, fant verket i orden.

Kuriekardinalen Walter Kasper advarer mot en antisemittisk utnyttelse av Jesu lidelse. Med henblikk på debatten om Mel Gibsons film sier kardinalen at handlingene til jøder på Jesu tid ikke kan legges vår tids jøder til last. Jesu lidelse er også en lidelse for jødene og et tegn på Guds godhet og barmhjertighet, sier kardinal Kasper.

Kathpress 21. og 22. januar og Zenit 22. januar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
22. januar 2004

av Webmaster publisert 26.01.2004, sist endret 26.01.2004 - 09:21