Avgått biskop dømt for bildrap

Washington - KI (KAP) - Thomas O'Brien, tidligere biskop av Phoenix i Arizona i USA, er kjent skyldig i å ha flyktet fra åstedet etter å ha kjørt på en mann så han døde. Dommen var enstemmig, men straffeutmålingen ventes ikke før 12. mars. Ifølge amerikanske medier er O'Brien den første biskop i USA som er dømt for denne forbrytelsen.

De åtte jurymedlemmene kjente O'Brien skyldig i å ha kjørt på en fotgjenger i juni i fjor og såret ham dødelig, for deretter å ha kjørt videre. Etter hendelsen gikk han av som biskop etter å ha ledet bispedømmet i 22 år. Ulykkesofferet, en 43-årig mann, ble truffet av to biler. Biskopens bil ble utpekt av vitner og hadde tydelige spor etter ulykken. Etterforskere fant også blodspor på bilens tak.

Etter at biskopen var funnet skyldig, hadde verken han eller hans advokat noen kommentar. Den fungerende generalvikaren i bispedømmet Phoenix, Dale Fushek, snakket om en «trist dag» og en «situasjon hvor ingen vinner». Men juryens dom må likevel aksepteres.

Statsadvokat Anthony Novitsky anklaget i sin prosedyre biskop O'Brien for ikke å ha stanset etter påkjørselen. Da politiet allerede offentlig ettersøkte den innblandede bilen, forsøkte biskopen å få reparert sin ødelagte frontrute. Biskopens forsvarer påpekte at offeret hadde mørke klær og en dobbelt så høy promille som tillatt.

Biskopen selv sa i retten at han ikke hadde sett mannen verken før eller etter påkjørselen. Hadde han sett et menneske i stedet for bare å ha hørt et høyt smell, ville «den normale menneskelige reaksjon» vært å stanse. Men han antok at hans bil var truffet av en stein eller hadde kjørt over en hund.

Kathpress 18. februar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
18. februar 2004

av Webmaster publisert 01.03.2004, sist endret 01.03.2004 - 22:41