Bispekonferansen må velge ny president

Kardinal Jozef Glemp

Warszawa - KI (KAP) - I Den katolske kirke i Polen går nå en epoke mot slutten. Den polske primas, kardinal Jozef Glemp, vil nemlig den 17. mars fratre fra embetet som president for den polske bispekonferansen. I henhold til konferansens statutter, som ble stadfestet av Vatikanet i 1997, kan en bispedømmebiskop ikke inneha embetet som president i mer enn to femårsperioder. Av denne grunn kan kardinal Glemp ikke stille som kandidat ved det kommende valget. Dessuten fyller Polens primas og erkebiskop av Warszawa 75 år i desember, og da må han i henhold til kirkeretten innlevere sin avskjedssøknad til paven. Imidlertid kan det gå flere år før paven innvilger søknaden.

I kirkelige kretser i Polen spekuleres det nå intenst på hvem som blir den nye presidenten. Den «pro-europeiske» og dialogvennlige strømningen gir erkebiskop Jozef Zycinski av Lublin størst sjanser, mens den fløyen som er «EU-skeptiske» og mer innstilt på bevaring av landets nasjonale arv, kan tenke seg erkebiskop Jozef Michalik av Przemysl som bispekonferansens president. Begge kandidatene nyter høy anseelse, men det kan naturligvis også bli snakk om en «kompromisskandidat».

Teoretisk må pave Johannes Paul II i løpet av året utnevne nye biskoper til tre viktige seter, hvor innehaverne med kardinals rang enten allerede har nådd eller snart kommer til å nå aldersgrensen på 75 år. I tillegg til Warszawa gjelder det Kraków (kardinal Franciszek Macharski, 77 år i mai) og Wroclaw (kardinal Henryk Roman Gulbinowicz, 75 år sist oktober). Når erkebispestolen i Warszawa skal besettes på nytt, kommer spørsmålet opp om tittelen som primas igjen - som tradisjonen krever - vender tilbake til erkebiskopen av Gniezno.

Kathpress 23. februar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
23. februar 2004

av Webmaster publisert 01.03.2004, sist endret 01.03.2004 - 22:44