Erkebiskopen av Aten for bønnestorm mot Annan-planen for Kypros

Erkebiskop Christodoulos av Aten

Aten - KI (KAP) - Overhodet for Den ortodokse kirke i Hellas, erkebiskop Christodoulos av Aten, oppfordrer til en «bønnestorm» mot FNs plan for en gjenforening av Kypros. «Annan-planen, som amerikanerne vil tvinge på oss, er upatriotisk», sa erkebiskopen i en preken: «De greske kypriotene må glemme Hellas, det greske flagg og det greske språk og underkaste seg denne verdens mektiges vilje».

Erkebiskop Christodoulos minnet i sin svært emosjonelle preken om de store ofre som ble pålagt de greske kypriotene i kampen mot britene på 1950-tallet. Engelskmennene henrettet den gangen 18-årige gutter på grunn av deres innsats for øyas frihet.

Generalsekretær Kofi Annans plan kan etter erkebiskopens mening også føre til en «beklagelig presedens» for utviklingen i Thrakia (området mellom Bulgaria og Egeerhavet). I den greske delen av Thrakia bor det fortsatt en muslimsk minoritet på 120.000 personer, som etter forbilde av den foreslåtte løsningen på Kypros kan forlange en «separatistisk» autonomi-status.

Erkebiskopens holdning til Kofi Annans plan er omstridt i den greske kirken. Både i Hellas og på Kypros finnes det kirkelige stemmer som ser Annan-planen som den eneste realistiske muligheten for en i det minste delvis oppretting av «uretten av 1974». Den gangen okkuperte den tyrkiske hæren den nordre tredjedelen av Kypros. Den kristne befolkningen ble enten fordrevet eller flyktet, og det skjedde fryktelige udåder som er dokumentert. Nesten alle kirker i den tyrkisk-okkuperte delen er sekularisert, noen er gjort om til moskeer, mens andre brukes til verdslige formål. Dyrebare kirkelige kunstskatter ble ødelagt mens verdens offentlighet sto som maktesløse tilskuere.

Kathpress 26. februar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
26. februar 2004

av Webmaster publisert 01.03.2004, sist endret 01.03.2004 - 22:46