Muslimaktivisten Adel Smith slår til igjen

Adel Smith

Roma - KI (KAP) - Den selvutnevnte muslimske aktivisten Adel Smith har anklaget pave Johannes Paul II og flere kardinaler for angivelig fornærmelse av islam. Presidenten for utbrytergruppen «Unionen av italienske muslimer», som allerede i høst skapte furore med den krusifiksstriden han utløste, har anmeldt paven til retten i byen L'Aquila for uttalelser han kom med i 1994. I tillegg til «herr Karol Wojtyla, biskop av Roma» anmeldte Smith også kuriekardinalen Joseph Ratzinger og erkebiskop emeritus av Bologna, kardinal Giacomo Biffi.

I boken «Over håpets terskel» oppfordret pave Johannes Paul II i en sammenligning mellom Bibelen og Koranen til aktelse overfor muslimer, men samtidig henviste han også til de ferskeste vanskelighetene på grunn av fundamentalistiske strømninger. Smith anmeldte kardinal Biffi på grunn av hans uttalelser i september 2000 om at Italia skulle foretrekke kristne innvandrere fremfor muslimske. Kardinal Ratzinger ble anmeldt på grunn av ytringer i dokumentet Dominus Iesus om kristendommens forrang fremfor andre religioner.

Smith, som stammer fra en skotsk-egyptisk familie, har flere ganger stått bak spektakulære aksjoner som har blitt kritisert av offisielle islamske organisasjoner. I høst krevde han fjerning av krusifikser fra klasserommene til sine barn i landsbyen Ofena i Abruzzi. Senere kastet han ut et kors fra sykeværelset til sin mor på sykehuset i L'Aquila. Krusifiksstriden skapte internasjonal oppsikt da en ung dommer først ga Smith medhold og ga rettslig ordre om å fjerne krusifiksene i Ofena. En høyere instans omgjorde imidlertid senere denne avgjørelsen.

Kathpress 29. februar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. februar 2004

av Webmaster publisert 01.03.2004, sist endret 01.03.2004 - 22:47