Niwano-fredsprisen til kirkene i Nord-Uganda

Roma/Kampala - KI (KAP) - Den ugandiske menneskerettighetsorganisasjonen «Acholi Religious Leader' Peace Initiativ» (ARLPI) har fått Niwano-fredsprisen for 2004, melder en talsmann for Niwano-stiftelsen i Roma. Fredsinitiativet ARLPI ble grunnlagt i 1998, og i et samarbeid mellom katolikker, ortodokse, protestanter og muslimer arbeider de for en fredelig slutt på konflikten i Nord-Uganda, heter det i begrunnelsen. Med sine mer enn 400 ulønnede hjelpere driver de verdifullt arbeid blant krigsofre, sårede og flyktninger. Seremonien med overrekkelsen av prisen finner sted den 11. mai i Tokyo.

Det nordlige Uganda har vært herjet av borgerkrig de siste årene, fremheves det. Overfallene, ødeleggelsene, bortføringene og massakrene fra opprørsbevegelsen «Herrens motstandshær» (LRA) under sektlederen Joseph Kony, går fremfor alt ut over sivilbefolkningen. Før tildelingen av prisen på rundt 1,3 millioner kroner har Niwano-stiftelsen fortatt en spørreundersøkelse blant mer enn tusen høytstående personligheter og organisasjoner i 125 land.

Initiativtaker til fredsstiftelsen var japaneren Nikkyo Niwano (1906-99), grunnlegger av den buddhistiske legbevegelsen Rissho Kosei-Kai. Han var en av de få ikke-kristne observatørene ved Andre Vatikankonsil. Hans sønn Nichiko Niwano er hans etterfølger som president for bevegelsen, som har forpliktet seg til interreligiøs dialog. Tidligere prisvinnere er biskop Samuel Ruiz Garcia, som har meglet mellom den meksikanske hæren og Den zapatistiske frigjøringshæren, og den romerske basismenigheten Sant'Egidio.

Kathpress 29. februar 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
29. februar 2004

av Webmaster publisert 01.03.2004, sist endret 01.03.2004 - 22:49