Saligkåringsprosessen for Robert Schuman gjør fremskritt

 Les også:

Paris - KI (KAP/Zenit) - Saligkåringsprosessen for den franske statsmannen Robert Schuman (1886-1963) blir snart overført til Roma. Ved de østfranske biskopenes Ad limina-besøk i Vatikanet ønsket Helligkåringskongregasjonen en rask avslutning av prosessen på bispedømmenivå, opplyser generalvikaren i bispedømmet Metz, Bernard Clement, ifølge den franske katolske dagsavisen La Croix.

Den franske avisen Le Figaro spekulerte mandag i at Schuman skulle saligkåres allerede under det pavebesøket i Frankrike som er planlagt i september i år. Men flere observatører i Vatikanet venter at prosessen vil vare i flere år ennå. De franske biskopene har invitert paven til Lille til høsten, og Europaparlamentets president Pat Cox har også invitert paven til Strasbourg.

Robert Schuman ble født i Luxembourg i 1886 og regnes som en av «Europas arkitekter». Han gikk på gymnaset i Luxembourg og Metz og studerte jus i Tyskland. I Første verdenskrig måtte han tjenestegjøre i den tyske hæren. Etter at Alsace og Lorraine (Elsass und Lothringen) ble tilbakeført til Frankrike i 1918, ble Schuman valgt til den franske nasjonalforsamlingen i Paris.

Han ble arrestert under Andre verdenskrig som den første franske parlamentarikeren og deportert til Tyskland, men han klarte å flykte og gikk inn i motstandsbevegelsen (La Resistance). Etter freden i 1945 ble han igjen innvalgt i nasjonalforsamlingen, og han ble finansminister, en kort tid statsminister (1948) og til slutt utenriksminister (1948-52).

Schuman var en talsmann for tanken om et forent Europa allerede på en tid da det i mange europeiske stater ennå fantes bare liten forståelse for denne ideen. Han gikk inn for et fredelig Europa som sto på et kristent verdifundament. Han la etter Andre verdenskrig sammen med den tyske forbundskansleren Konrad Adenauer og den italienske regjeringssjefen Alcide de Gasperi det åndelige og idémessige grunnlaget for Europas forening.

Den 9. mai 1950 la han frem den såkalte «Schuman-planen» om en europeisk kull- og stålunion. Denne datoen regnes som fødselsøyeblikket for den europeiske samlingen, og 9. mai feires derfor av EU-institusjonene som Europa-dagen. Schuman ble i 1958 valgt til første president for det nyopprettede Europaparlamentet, og i 1960 ble han dets ærespresident. I 1958 fikk han byen Aachens internasjonale Karlspris. Han døde den 4. september 1963 i Chazelles. Hans saligkåringsprosess ble innledet i 1990.

Kathpress og Zenit 3. mars 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. mars 2004

av Webmaster publisert 10.03.2004, sist endret 10.03.2004 - 10:47