Strid i regjeringen etter Bossis antikirkelige uttalelser

 Les også:

Roma - KI (KAP) - Etter de polemiske uttalelsene mot paven og Den katolske kirke fra den omstridte høyrepopulistiske politikeren Umberto Bossi fra det separatistiske Lega Nord er det brutt ut en heftig strid i den italienske regjeringen. Talsmenn for den kristeligdemokratiske koalisjonspartneren UDC og den nasjonal-konservative Alleanza Nazionale (AZ) anklager Bossi for å ha anlagt en gal tone. De maner statsminister Silvio Berlusconi til å få Lega Nord-lederen til å dempe seg.

UDCs partisekretær Marco Follini sa mandag i et intervju i avisen La Repubblica at Bossis uttalelser om kirkeskatten (8 per mille) og paven var diametralt motsatte av regjeringens holdning. Hvis ikke Lega Nords leder roer seg ned, setter han sentrum-høyre-koalisjonen i fare. Follini sier: «Et skritt til, og tråden ryker».

Bossi kritiserte sist helg paven for å ha kommet med noen uttalelser på romersk dialekt (romanesco) og appellerte til sine tilhengere om ikke å gi kulturskatten på 8‰ til Den katolske kirke. I Italia betaler alle skattepliktige 8 promille av inntekten til enten et kirkesamfunn eller en kulturell institusjon, og den overveidende del av bidragene går til Den katolske kirke.

Biskop Alessandro Maggiolini

Den italienske statsministeren Silvio Berlusconi tar klart avstand fra sin regjeringspartner Bossi og erklærer at han vil fortsette «det hjertelige, nyttige og konstruktive forholdet til Den hellige Stol og til Den italienske bispekonferansen». Han er personlig overbevist om at 8 per mille til et formål etter borgernes egne frie valg hører til de best anvendte skattene man har.

Biskopen av Como, Alessandro Maggiolini, foreslår å bytte lønn med Bossi. I et intervju med avisen La Repubblica sa Maggiolini til Bossis krav om å avskaffe kulturskatten: «Jeg er med lukkede øyne og uten den minste nøling villig til å bytte min lønn med Bossis». Bossi sa at man må avskaffe kirkeskatten og «la kardinalene gå barføtte som fransiskanermunker».

Samtidig tok biskopen pave Johannes Paul II i forsvar mot Bossis verbale angrep. Det er «nedrig å legge seg ut med et beundringsverdig gammelt menneske», sa Maggiolini til avisen. På grunn av tidligere ytringer i media har biskopen vært regnet som «Lega Nord-vennlig».

Kathpress 1., 2. og 3. mars 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
3. mars 2004

av Webmaster publisert 10.03.2004, sist endret 10.03.2004 - 15:17