Kirken frykter sultkatastrofe

Erkebiskop Pius Ncube av Bulawayo

Harare - KI (KAP) - Etter at Zimbabwes regjering har avvist utenlandsk matvarehjelp, frykter Den katolske kirke i landet en sultkatastrofe. I øyeblikket har befolkningen i det vestlige Zimbabwe bare matvarer nok for maksimum tre til fire måneder, sa erkebiskop Pius Ncube av Bulawayo (Matabeleland) fredag til BBC. Store jordbruksområder ligger brakk, og de beste storgårdene blir ikke drevet, understreket erkebiskopen.

Ncube sier at han frykter at regjeringen vil bruke matvarehjelp som «et politisk våpen» med sikte på de planlagte valgene i 2005. Der vil sympatisører bli «belønnet» med matvarer mens opposisjonen vil bli tilsvarende «straffet», sier erkebiskopen. Det samme har skjedd tidligere.

For få dager siden meddelte arbeidsminister Paul Mangwana at landet ikke trenger noen utenlandsk matvarehjelp og at det kan fø seg selv. Riktignok hersker det en viss nød i noen områder, men denne skal løses «gjennom en omfordeling av de nasjonale matvarereservene», sier Mangwana. Hjelpeorganisasjonene regner med 5,5 millioner rammede. Etter den omstridte landreformen i 2000, da nesten alle hvite storbønder ble fordrevet, har landbruket i landet nesten gått i stå.

Kathpress 14. mai 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
14. mai 2004

av Webmaster publisert 18.05.2004, sist endret 18.05.2004 - 16:58