Biskop Belo avslår å være presidentkandidat

Dili - KI (KAP) - Nobelprisvinneren fra 1996, biskop Carlos Ximenes Belo, tidligere apostolisk administrator av Dili på Øst-Timor, avslår kategorisk å være kandidat til presidentembetet etter Xanana Gusmao. «Jeg har bestemt meg for å overlate politikken til politikerne», sier Belo i et intervju.

Belo, som i november 2002 siden trakk seg som apostolisk administrator av helsemessige grunner, uttalte i februar at han ville overveie et kandidatur. Flere partier på Øst-Timor ønsket å stille med ham som toppkandidat i valgkampen. Som forutsetninger nevnte Belo da at president Gusmao i så fall måtte avslå en ny presidentperiode, at han måtte ha bred politisk støtte og at Vatikanet ikke hadde noen innvendinger mot en politisk karriere.

I mellomtiden har Gusmao kunngjort at han ikke ville stille til valg for en ny periode etter at hans embetstid går ut i 2007. I en meningsmåling i fjor gikk 80 % inn for Belo som president.

Samtidig ble Belos etterfølger som apostolisk administrator av Dili, Alberto Ricardo da Silva, den 7. mai bispeviet i katedralen i Dili. Vigselsmessen ble ledet av landets andre biskop, Basilio do Nascimento av Baucau, og 30.000 troende deltok, blant dem mange fremstående politikere og diplomater.

Kathpress 5. og 7. mai 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
7. mai 2004

av Webmaster publisert 18.05.2004, sist endret 18.05.2004 - 18:16