Førti års fengsel for kardinalmord

Kardinal Juan Jesus Posadas Ocampo

Mexico By - KI (KAP) - Elleve år etter mordet på kardinal Juan Jesus Posadas Ocampo har en meksikansk domstol dømt åtte narkotikakriminelle til førti års fengsel hver. Den kvinnelige dommeren kalte imidlertid mordet for «en ulykke», melder det amerikanske nyhetsbyrået CNS, ettersom gjerningsmennene forvekslet kardinalens limousin med bilen til en konkurrerende gangsterboss.

Kardinal Posadas' etterfølger som erkebiskop av Guadalajara, kardinal Juan Sandoval Iñiguez, kalte dommen en skinnmanøver for å dekke over åpenbare forbindelser mellom den meksikanske narkotikamafiaen og fremstående regjeringsmedlemmer. Han stoler imidlertid på at den meksikanske kongressens pågående undersøkelse vil bringe sannheten frem i lyset.

Kardinal Posadas ble drept i mai 1993 av et streifskudd på flyplassen i Guadalajara. Om bakgrunnen for udåden finnes det ulike oppfatninger. Mens mange snakker om et målrettet attentat, mener andre at kardinalens død skyldes en forveksling. Dette var også konklusjonen på flere politiundersøkelser.

I november 2002 ble en antatt narkotikaboss frikjent for anklagen om delaktighet i mordet, mens en annen mistenkt i 2001 klarte å flykte fra fengselet.

Syv av de åtte gjerningsmennene fikk tilleggsstraffer på mellom 35 og 243 år for mordet på kardinal Posadas' sjåfør og fem forbipasserende. Imidlertid er maksimal fengselsstraff etter meksikansk lov førti år.

Kathpress 11. mai 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
11. mai 2004

av Webmaster publisert 18.05.2004, sist endret 18.05.2004 - 20:18