Erkebiskop raser mot kenyansk fri-abort-strategi

Erkebiskop Raphael S. Ndingi Mwana'a Nzeki av Nairobi

Nairobis katolske erkebiskop mener at abortforkjempere driver med bevisst desinformasjon for å få gjort fosterdrap lovlig i Kenya.

Erkebiskop Raphael Ndingi Mwana'a Nzeki sier at han er provosert av at regjeringsrepresentanter stiller seg i spissen for en legalisering av abort.

Kenyas helseminister Charity Ngilu har nylig sagt at offentlige sykehus må få abortutstyr. Med det utstyret skal helsepersonell kunnne behandle problemer som kvinner har fått etter illegale aborter foretatt andre steder. Men Nzeki og andre kirkeledere går imot helseministeren på dette punket. De hevder at skruppelløse leger kan få seg til å misbruke utstyret for å skaffe seg svarte inntekter. Helseminister Ngilu har tidligere også foreslått at svangerskapsavbrudd må bli lovlig i Kenya, men hun har siden sagt at hun likevel ikke vil at det skal skje.

Vannminister Martha Karua står imidlertid ved tidligere utsagn om at abort bør legaliseres. Og nylig sto helseministerens departement - sammen med landets legeforening - bak en rapport som hevder at det årlig skjer 300.000 illegale og utrygge aborter i Kenya. Det skal føre til at det hvert år dør 2.600 kvinner.

Bevisst strategi?

Erkebiskop Nzeki minner på sin side om at da veslige land gjorde abort lovlig, forekom det lignede rapporter for å fremme en legalisering. Siden er det blitt påvist at tallene var betydelig overdrevne. Derfor spør Nzeki nå om hvor nøyaktige de ferske kenyanske tallene er. Han mer enn antyder at oppblåste tall kan være en bevisst strategi fra abortforkjempernes side.

- Her i Kenya kommer vi til å få en av de vanskeligste periodene i vår historie hvis vi legaliserer abort, mener erkebiskopen.

Han regner med at det i tiden framover vil bli et voldsomt kjør for å få gjort fostedrap lovlig. Grunnen er at parlamentet skal legge siste hånd på en ny grunnlov, og i det endelige forslaget er abort uttrykkelig forbudt, så sant kvinnens liv ikke står i fare.

KI/CWNews.com
21. mai 2004