Kardinal Law ny erkeprest av Santa Maria Maggiore

Kardinal Bernard Francis Law
 Les også:

Vatikanet - KI (KAP/Zenit) - Kardinal Bernard Francis Law (72), som i desember 2002 ble nødt til å gå av som erkebiskop av Boston i USA, er blitt kalt til Roma av pave Johannes Paul II. Paven har utnevnt ham til erkeprest av den romerske patriarkalbasilikaen Santa Maria Maggiore. Samtidig innvilget paven avskjedssøknaden til den gamle erkepresten, den 82-årige kardinal Carlo Furno, tidligere nuntius i Italia.

Law trakk seg som erkebiskop av Boston for halvannet år siden etter at han var satt under sterkt press for sin behandling av den såkalte pedofiliskandalen. Han ble anklaget for å ikke konsekvent ha straffet flere prester som hadde misbrukt mindreårige seksuelt, og trukket dem ut av sjelesorgen.

Før skandalen som felte ham, var Law en av de mest profilerte biskopene i USA. Etter sin avgang trakk han seg tilbake til et kloster i Maryland. Men han beholdt sine verv i kongregasjoner og råd i kurien, og i det siste året har han stadig vært i Roma. Sentrum for hans aktiviteter var menigheten for amerikanske katolikker i Roma i kirken Santa Susanna. Med utnevnelsen til erkeprest får kardinal Law en ærefull, men kirkepolitisk lite betydningsfull oppgave i Roma. Tittelen erkeprest gis gjerne til pensjonerte kardinaler, medfører administrative funksjoner i en basilika og forsetet ved liturgiske feiringer.

Basilikaen Santa Maria Maggiore var den fjerde av de romerske patriarkalbasilikaene som ble bygd. Dette skjedde mellom 432 og 440 over ruinene av en tidligere kirke etter konsilet i Efesos i 431, som erklærte Maria som Guds mor.

Kathpress og Zenit 27. mai 2004 KI - Katolsk Informasjonstjeneste, Oslo (o: pe)
27. mai 2004

av Webmaster publisert 31.05.2004, sist endret 31.05.2004 - 09:16