Paven, muslimske grupper, kondolerer irakiske kristne etter terrorbombing av kirker

 Les også:

Bagdad - (KI/Asianews) - Fem kirker var terrormål i Irak under aftenens bønnegudstjenester søndag den 1. august. Minst ti mennesker ble drept, og hundrevis såret.

I Mossul eksploderte en bilbombe utenfor den kaldeisk-katolske St. Paul-kirken kl 19.00 lokal tid. Én person - faren til en kaldeisk prest - ble drept, og omkring femti ble såret.

I Bagdad eksploderte bilbomber utenfor den armenske kirke i nærheten av den kaldeisk-katolske St. Josefs-katedralen, Mar Eliya (St. Elias) av Heyra-kirken i New Bagdad, den syrisk-katolske Vår Frue av Frelsen, og den kaldeiske kirken St. Peter og Paul nær det kaldeisk-katolske presteseminaret i al-Dura.

Den kaldeisk-katolske biskop Rabban al Qas av Amadiya sa over telefon til det italienske katolske nyhetsbyrået AsiaNews at «Dette er terrorisme og islamsk fundamentalisme fra utlandet. Dette er ikke irakeres verk. Irakere har aldri gjort noe slikt".

De siste månedene har det vært angrep på enkelte kristent-eide forretninger som solgte alkohol. Bombeangrepene er en opptrapping: «Det er en vendetta, ved å slå til mot orientalske kristne ønsker de å ramme Vesten. For dem er kristendommen og den vestlige verden ett og det samme», sa biskop al Qas.

Den kaldeisk-katolske patriarken, Hans Salighet Emmanuel III Delly, sa til AsiaNews at mange muslimske grupper hadde vendt seg til ham for å gi uttrykk for solidaritet og kondolanser. Patriark Emmanuel understreket at Irak er «én irakisk familie, bestående av kristne og muslimer». Hans første ord til terroristene var: «Måtte Gud opplyse deres sinn og få dem til å forstå det uhyrlige i hva de har gjort».

Pave Johannes Paul II sendte et telegram til patriarken der han uttrykte sin smertefulle sorg. Han beklaget på det sterkeste «de urettmessige angrepene på dem som ønsker å bidra til å bygge fred og forsoning i landet». Vatikanet understreket at angrepene var enda mer graverende idet de var «rettet mot troende samlet i bønn på Herrens Dag».

De fleste av Iraks 800.000 kristne bor i Bagdad og i noen byer i nord, som Kirkuk, Irbil og Mossul. Etter den første gulfkrigen (1990-1991) flyktet omtrent 150.000 irakiske kristne til utlandet.

KI/AsiaNews 1. og 2. august 2004
2. august 2004

av Webmaster publisert 02.08.2004, sist endret 02.08.2004 - 18:33