Vatikanet lager fortegnelse over inkvisisjonsdokumenter

Vatikanet, 9. november 2004 (Zenit): Den hellige stol har gitt melding om at den vil sette i gang et unikt prosjekt med å lage en fortegnelse over den historiske dokumentasjonen over inkvisisjonen.

Vatikanets talsmann, Joaquin Navarro Valls, fortalte at i tillegg til Den hellige stol, vil den italienske regjeringen og Universitetet i Trieste i Italia samarbeide om prosjektet.

I dagens kunngjøring uttalte Navarro Valls videre: "Biskop Angelo Amato, sekretær for Kongregasjonen for Troslæren, dr. Maurizio Fallace, generaldirektør for arkivene til Det italienske departementet for kulturelle eiendeler og aktiviteter og professor Andrea del Col, leder for Inkvisisjonsforskningssenteret ved Universitetet [...] i Trieste, vil signere en samarbeidsavtale for å lage en oversikt over arkivene og inkvisisjonsdokumentene i Italia."

"Et slikt prosjekt dreier seg ikke bare om dokumentasjon angående Den romerske inkvisisjonen, bevart i kirkelige, statlige og private arkiver, og i italienske og utenlandske biblioteker, men også om dokumentasjon over Den spanske inkvisisjonen på italiensk territorium og over verdslige myndigheter som iverksatte prosesser mot vranglære, trolldom og andre forbrytelser mot troen. Et slikt enormt prosjekt, aldri tidligere forsøkt, er av stor betydning for å besvare nyorienteringen innen internasjonal forskning angående kontrollen over religiøse idéer i middelalderens og det moderne Europa."

Formålet er "å gjøre lettere tilgjengelig en stor arv av dokumentasjon som er lite kjent i dag og spredd omkring på mange steder," het det i uttalelsen fra lederen for Vatikanets pressekontor.

Nylig publiserte Vatikanets apostoliske bibliotek boken "Inkvisisjonen" som inkluderer referatene fra Det internasjonale symposiet for historikere, sammenkalt av Vatikanet i 1998. I den 788-siders lange boken, presenterte noen av forskerne nye oppdagelser om kapitlene til disse domstolene. Verket er allerede grunnlag for nye doktorgradsavhandlinger om inkvisisjonen.

ZEN - Zenit
10. november 2004

av Webmaster publisert 10.11.2004, sist endret 10.11.2004 - 10:56