To helgenrelikvier tilbakeføres til Konstantinopel

Vatikanet, 9. november 2004 (Zenit): Johannes Paul II planlegger å tilbakeføre relikviene til helgenene Gregor av Nazians og Johannes Krysostomos, begge kirkelærere i Østkirken, til Det ortodokse patriarkatet i Konstantinopel.

Denne forsoningsgesten vil i følge Den hellige stol finne sted under en økumenisk feiring i Peterskirken 27. november. Nyheten ble meldt i oversikten over pavens liturgiske program for de gjenværende uker av 2004.

Relikviene vil bli tilbakeført tre dager før festen for St. Andreas, skytshelgen for patriarkatet i Konstantinopel i dagens Istanbul i Tyrkia. I likhet med tidligere år vil en pavelig delegasjon reise til Konstantinopel for å være tilstede ved feiringen.

Tilbakeføringen av relikviene finner sted i året som markerer åttehundreårsminnet for korsfarernes erobring av Konstantinopel, en hendelse som Johannes Paul II offentlig ba Den ortodokse Kirke om tilgivelse for på vegne av Den katolske kirke, da han besøkte Athen 4. mai 2001.

I følge noen kilder ble relikviene til de to helgenene tatt fra Konstantinopel og ført til Roma i forbindelse med plyndringen.

Dette blir pavens andre møte med den ortodokse patriarken, Bartholomeus I, dette året, ettersom den økumeniske patriarken var i Roma i slutten av juni i anledning høytiden for helgenene Peter og Paulus.

ZEN - Zenit
11. november 2004

av Webmaster publisert 11.11.2004, sist endret 11.11.2004 - 13:27