Ingen forandringer i programmet - paven deltar 8. desember

Immaculata-søylen ved Spansketrappen i Roma

Vatikanet har bekreftet at Pave Johannes Paul II vil lede den tradisjonelle seremonien ved Spansketrappen i Roma til ære for Jomfru Maria 8. desember, på festen for Jomfru Marias uplettede unnfangelse.

Pavens offentlige program er redusert på grunn av pavens dårlige helse, men Joaquin Navarro-Valls, leder for Vatikanets pressekontor, bekreftet 26. november at paven vil dra til statuen tilegnet Jomfru Maria ved foten av Spansketrappen i forbindelse med årets seremoni der.

Flere italienske journalister har spekulert på om paven ville gjøre denne reisen på tvers av byen i år, og også norske medier har skrevet om saken. Hvert år har pave Johannes Paul II som sin forgjenger, pave Paul VI, ledet seremonien hvor en krone av blomster blir plassert på toppen av statuen. Statuen av Jomfru Maria som står på en høy søyle, ble reist i 1857 etter anvisning fra pave Pius IX, tre år etter at han proklamerte dogmet om Jomfru Marias uplettede unnfangelse.

For å markere 150-årsjubileet for dogmet, vil paven i år også lede en morgenmesse i Peterskirken. På jubileumskvelden blir det holdt en konsert i Paul VIs auditorium med den spanske sangeren Montserrat Caballé.

Høytiden for Jomfru Marias uplettede unnfangelse har tradisjonelt vært en svært viktig fest i det katolske året. I dag har den nesten over alt mistet sin karakter av offentlig høytidsdag og er blitt en vanlig arbeidsdag. Dagen er for øvrig avmerket på den norske primstaven.

CWN - Catholic World News/KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (26. november 2004)

av Webmaster publisert 28.11.2004, sist endret 28.11.2004 - 23:37