Paven uttrykker solidaritet med irakiske katolikker etter nye angrep

Pave Johannes Paul II uttrykte sin nærhet til irakiske katolikker som er rystet av to nye terroristangrep som tirsdag ødela en armensk-katolsk kirke og den kaldeiske bisperesidensen i Mosul.

"Jeg uttrykker min åndelige nærhet til de troende, rammet av angrepet, og jeg bønnfaller Herren ved Jomfru Marias forbønn, om at det irakiske folk til sist må få opplever tider med forsoning og fred," sa paven etter å ha bedt angelus på høytiden for Jomfru Marias uplettede unnfangelse.

På tirsdag gikk angrepsmenn inn i den armensk-katolske kirken i Wihda-området i den østlige delen av byen, i følge AsiaNews. De tvang ut en sikkerhetsvakt og to andre mennesker som var der og fyrte av to bomber, i følge øyenvitner. Omkring 16.30 stormet en gruppe på fire eller fem væpnede menn den kaldeiske biskopens residens ved elven Tigris.

Erkebiskop Paulos Faraj Rahho, 62, var bortreist i forbindelse med pastorale oppgaver. Den eneste personen i bygningen var fader Raghid Aziz Kara. Han fortalte AsiaNews at etter at angriperne gav ordre om at han måtte forlate lokalene, fortsatte de med å legge ut og detonere eksplosivene. Han hørte tre eksplosjoner og så bygningen oppslukt av flammer.

Erkebiskop Fernando Filoni, apostolisk nuntius i Bagdad, sa til AsiaNews at angrepene mot biskopens residens og den armensk-katolske kirken er "alvorlige og feige handlinger mot forsvarsløse kristne symboler og institusjoner." Nuntien fortalte at den armenske kirken "skulle innvies på juledag." Angrepet mot den viser "hvor lite respekt terroristene har for folk og hellige steder," sa han.

Han fortalte at biskopens residens i Mosul hadde mottatt trusler en stund. "I dag ble de virkelighet," bemerket han. Med referanse til amerikanske aksjoner i Fallujah, sa erkebiskop Filoni at terrorister har lovet "at de vil ødelegge en kirke for hver moské som blir angrepet. Men alle disse handlingene stammer fra en opphisset vold som særlig rammer de som er forsvarsløse."

I et intervju med AsiaNews kort tid etter bombingen sa den kaldeiske patriarken, Emmanuel Delly, at de stadige angrepene på kristne kirker har en alvorlig innvirkning på hans samfunn; irakiske kristne er "økende bekymret for at de vil være mål for slike voldshandlinger." Tusenvis av kristne har flyktet fra Irak de siste 18 månedene.

Zenit/CWN (8. desember 2004)