Juletreet er et Kristus-symbol, sier paven

 Les også:

Det eviggrønne juletreet er et Kristus-symbol sier pave Johannes Paul II. Under angelusbønnen fjerde søndag i advent forklarte paven betydningen av treet for de omkring 20 000 troende som var samlet på Petersplassen. Paven talte fra vinduet av sitt arbeidsværelse med utsikt til det 35 meter høye juletreet som står nær den store julekrybben som avdukes etter midnattsmessen julenatt. Søndagen før kommenterte paven julekrybbens betydning.

Pave Johannes Paul II som er den første pave som har plassert et juletre på Petersplassen, forklarte juletreets symbolikk: "Om vinteren blir det eviggrønne treet et tegn på livet som ikke dør," sa han. "Vanligvis er treet pyntet og julegaver er plassert under det. Symbolet er også uttrykksfullt fra en spesifikt kristen synsvinkel: Det minner oss om 'livets tre', et bilde på Kristus, Guds enestående gave til menneskeheten. Juletreets budskap er derfor at livet er 'evig grønt' hvis man gir: ikke så mye materielle ting som seg selv: i vennskap og oppriktig hengivenhet, broderlig hjelp og tilgivelse, i delt tid og gjensidig lytting."

"Må Maria hjelpe oss å leve julen som en tid og en mulighet for å oppleve gleden ved å gi seg selv til andre, særlig de i størst nød!" avsluttet paven.

Etter angelusbønnen hilste Den hellige far en gruppe på 32 barn og ungdommer fra Beslan i Russland. Gruppen var blant de overlevende etter gisseldramaet under terroristangrepet på skolen i september. "Må godheten dere mottar fra så mange venner hjelpe dere til å overvinne sårene etter deres forferdelige tidligere opplevelse," sa paven.

ZEN - Zenit (23. desember 2004)

av Webmaster publisert 23.12.2004, sist endret 23.12.2004 - 12:20