Uttrykk for kjærlighet ved et uformelt «sanktuarium» på Petersplassen

Mens han var i live ble skoler, slalåmbakker, auditorier og til og med en italiensk fjelltopp oppkalt etter pave Johannes Paul II.

Det første «sanktuarium» til å bli opprettet etter hans død 2. april 2005, var atskillig mer uformelt: lapper, blomster og rosenkranser strødd rundt en lyktestolpe på Petersplassen 3. april.

«Til vår pave som var verdens pave og som forandret verden: du vil for alltid forbli i dypet av våre hjerter» leser vi på en av lappene skrevet på italiensk.

Ansatte vakter i Vatikanet, som vanligvis er svært strenge med å rydde vekk alt som måtte ligge igjen på Petersplassen, lot «sanktuariet» få vokse.

Vinden blåste over ende noen av lysene og lappene, men der var alltid noen som sørget for at det ble satt tilbake.

Det lille «sanktuariet» besto av en rekke lys satt igjen på bakken eller festet til lyktestolpen ved hjelp av smeltet voks. Barn hadde lagt igjen tegninger, tilreisende hadde skrevet hilsener til paven på baksiden av brukte togbilletter, og turister skrev små notater på baksiden av postkort med pave Johannes Paul II.

En hilsen som var signert "Alessio" leser: «Tilgi meg, tilgi meg for ikke å ha vært nær deg i disse årene. Jeg forstod ikke livets virkelige verdier. Jeg forstod ikke din lære. Først nå innser jeg at jeg har mistet en venn, en spesiell mann. På nytt, tilgi meg.»

CNS - Catholic News Service [o:abh] (4. april 2005)