Fire av den nye pavens bøker er oversatt til norsk

Fire bøker av kardinal Joseph Ratzinger, nå pave Benedikt XVI, er oversatt til norsk. Gjennom disse bøkene har man en unik mulighet til å bli kjent med den nye pavens teologiske tenkning.

Den første Ratzinger-boken som ble oversatt til norsk er boken Innføring i kristendommen Den kom ut på norsk i 1993, men var utgitt første gang på tysk allerede i 1968. I denne boken gir teologen Joseph Ratzinger, som på denne tiden var professor i teologi, en grundig gjennomgang av hovedpunktene i kristen tro med utgangspunkt i Den apostoliske trosbekjennelse. I tillegg til å være solid fundert i bibelteologi og dogmehistorie er Ratzinger gjennom hele boken i dialog med moderne tankestrømninger som på ulike måter utfordrer troen.

Den neste boken som ble oversatt til norsk er kanskje den mest spennende boken for alle som er interessert i den nye pavens syn på Kirkens utfordringer i dagens samfunn. I et bredt anlagt intervju med den ikke troende, tyske journalisten Peter Seewald svarer kardinal Joseph Ratzinger på spørsmål om alle vesentlige sider ved dagens religiøse situasjon. Boken som har tittelen Jordens salt. Kristendom og Den katolske kirke ved årtusenskiftet, spenner fra spørsmål om kardinalens oppvekst, bakgrunn og teologiske utvikling til vurderinger av Kirkens fremtid og fremtidens Kirke.

I 2001 ble boken Liturgiens ånd. En innføring utgitt på norsk. I denne boken drøfter kardinal Ratzinger den kristne gudstjenestens teologiske bakgrunn og konkrete utforming.

Den siste av kardinal Ratzingers bøker ble utgitt på norsk i fjor med tittelen Kalt til fellesskap. Å forstå Kirken i dag. I denne boken foretar lederen for Troskongregasjonen en analyse av Kirkens opprinnelse og vesen. Boken drøfter Petersembetet (pavens tjeneste) og Kirkens enhet, forholdet mellom den universelle kirke og lokalkirken, prestetjenesten og fornyelse i Kirken.

Alle de fire bøkene er utgitt på St. Olav Forlag og tilgjengelige ved St. Olav bokhandel i Oslo.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo) (20. april 2005)