Sr. Therese Marie Engelmann døde 23. april 2005

Sr. Therese Marie Engelmann in memoriam

Søster Therese Marie Engelmann

F. 17.06.1913 i Cloppenburg, Tyskland

D. 23.04.2005 i Oslo

Gravlegges 27.04.2005 på Grefsen Kirkegård

Søster Therese Marie inntrådte hos St. Josephsøstrene i 1939. Hennes postulatstid hadde hun delvis i Albachten / Tyskland og delvis på Vor Frue Villa i Oslo.

I 1939 ble hun novise og hun avla sine første løfter i 1941 og sine evige løfter i 1944 på St. Josephs Institutt i Oslo.

Like etter sine første løfter, dvs. i 1941, begynte Søster Therese Marie sin 3-årige sykepleierutdanning på Vor Frue Hospital i Oslo. Deretter arbeidet hun i 4 år som Sykepleier på ulike sengeavdelinger ved Vor Frue Hospital.

I årene som fulgte har hun tjenestegjort som Sykepleier ved St. Josephsøstrenes ulike hospitaler, nemlig i Porsgrunn, Drammen og Halden.

Som 70-åring flyttet Søster Therese Marie til St. Josephsøstrenes hus på Snarøya. Den gang var det et sted for våre eldre / oppegående søstre. Her har hun utført mange forskjellige huslige arbeider og samtidig vært en god støtte for de av våre eldre søstre som hadde behov for hjelp på en eller annen måte. Hennes bakgrunn som sykepleier var meget verdifull.

Da vårt hus på Snarøya ble solgt i 1989, flyttet Søster Therese Marie til St. Josephsøstrenes Hjem på Grefsen. Fortsatt var hun i stand til å hjelpe til i fellesskapet på ulik vis.

Søster Therese Marie har vært en god og omsorgsfull sykepleier. Hun var elsket av pasientene på grunn av sin myke fremferd. Hun var trofast i utføringen av alt som var betrodd henne og utførte sine oppgaver med glede. Med høflighet og oppmerksomhet møtte hun sine medmennesker. Hun viste respekt for alle mennesker og hadde særlig omtanke for de svakeste. Denne egenskapen beholdt hun helt til hun selv var gammel og skrøpelig.

Søster Therese Marie hadde et meget åpent sinn. Hun kunne lytte til sine medmennesker og var alltid interessert i den andres ve og vel. Således fulgte hun også godt med i sine medsøstres og i fellesskapets gjøremål.

Hennes lyttende evne var også tydelig tilstede i naturen. Hun likte å gå turer og hun hørte og så meget både i skog og mark. I de senere årene gikk hun stille og besindig gjennom hagen og hun mediterte over trærnes og blomstrenes prakt. Skjønnheten i naturen var for henne et symbol på Guds skapermakt og kjærlighet. Tiden ute i naturen brukte hun for å samle krefter og energi til å leve dagliglivet.

Hun har også alltid hatt god kontakt med sin egen familie i Tyskland, ja, helt frem til det siste har hun vært i både brev- og telefonkontakt med dem. Dette satte hun stor pris på.

Søster Therese Marie var glad i sitt kall som St. Josephsøster og levde sitt liv i Kristi etterfølgelse på en meget bevisst måte. Den daglige Eukaristifeiringen var alltid høydepunktet for henne. Likeledes besøkte hun ofte husets kapell for å tilbe Kristus i Tabernaklet. Ordene fra Johannes-evangeliet (6. kap. vers 56): "Den som spiser mitt legeme og drikker mitt blod, han blir i meg og jeg i ham", betydde meget for henne og hun omformulerte dem til den enkle bønn:

DU I MEG OG JEG I DEG!

Søster Therese Marie forlot oss i troen på Gud. Det er vår bønn at hun nå fullt ut må leve i forening med JESUS KRISTUS som hun så lenge har lengtet etter.

ST. JOSEPHSØSTRENE

av Webmaster publisert 26.04.2005, sist endret 26.04.2005 - 17:10