Kirken er forpliktet til økumenikk, sier paven

Benedikt XVI bekreftet Den katolske kirkes "irreversible" forpliktelse til økumenikk og appellerte til troende fra alle religioner om å bli fredsskapere.

Paven møtte mandag representantene for kristne konfesjoner og andre religioner som var tilstede under den høytidelige messen for innføringen i hans pontifikat søndag.

Den hellige Far delte talen i to deler. Den første var rettet til delegatene fra de ortodokse Kirker, de østlige ortodokse Kirker og Vestens kirkelige fellesskap, den andre delen til representantene for andre religioner.

"I det jeg følger i fotsporene til mine forgjengere, særlig Paul VI og Johannes Paul II, føler jeg intenst behovet for igjen å bekrefte den irreversible forpliktelsen som Det annet Vatikankonsil vedtok" om å ferdes på "veien mot fullt fellesskap slik Jesus ønsket for sine disipler," sa pave Benedikt.

Dette målet, medgav paven, "innebærer en konkret følsomhet for hva Ånden sier til kirkene; mot, mildhet, fasthet og håp, for å nå frem. Det impliserer fremfor alt vedholdende bønn, og med bare ett hjerte å motta fra den gode hyrde enhetens gave for hans flokk."

"På denne helt spesielle anledning, som fører oss sammen akkurat ved begynnelsen av min kirkelige tjeneste, som jeg har tatt imot med frykt og fortrøstningsfull lydighet til Herren, ber jeg dere alle om at dere sammen med meg gir eksempel på denne åndelige økumenikk, som i bønn realiserer vårt fellesskap uten hindringer," sa den hellige Far til sine gjester.

Paven uttrykte deretter takknemlighet i særdeleshet for nærværet til "medlemmene av det muslimske samfunn" og gav uttrykk for hans verdsettelse av "styrkingen av dialogen mellom muslimer og kristne, både på lokalt og internasjonalt nivå."

"Jeg forsikrer dere om at Kirken ønsker å fortsette å bygge broer av vennskap med etterfølgerne av alle religioner for å søke det sant gode for alle mennesker og for hele samfunnet," sa han.

"Ved begynnelsen av mitt pontifikat," tilføyde pave Benedikt, "vender jeg meg til dere alle og til troende fra de religiøse tradisjonene representert her, likeså til alle som søker sannheten med et oppriktig hjerte, med en sterk invitasjon om sammen å bli fredsarkitekter, i en gjensidig forpliktelse på forståelse, respekt og kjærlighet."

ZEN - Zenit (25. april 2005)